Ghetea: Vechile norme de creditare sunt suficient de flexibile pentru CEC
Data publicarii: 02-06-2007 | Finante-BanciAprobarea noilor norme de creditare pe care Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) le-a trimis catre banca centrala nu reprezinta o prioritate, ca in cazul altor banci, deoarece vechile norme sunt suficient de flexibile pentru CEC, a declarat presedintele bancii, Radu Gratian Ghetea.
"Casa de Economii si Consemnatiuni a transmis noile norme de creditare catre aprobare la BNR si urmeaza sa primeasca un raspuns in acest sens, a explicat Ghetea.
Limita de indatorare impusa de banca centrala, de 30% pentru creditele de nevoi personale, 35% pentru creditele ipotecare si un maxim de 40% din totalul veniturilor nete, sunt destul de flexibile pentru a atrage suficient de multi clienti, considera Ghetea.
Presedintele CEC a lasat sa se inteleaga ca banca pe care o conduce nu are nevoie de alte produse care sa fie implementate dupa aprobarea noilor norme de creditare, intrucat cele existente sunt suficiente.
In urma cu trei luni, Ghetea a mentionat faptul ca bancile nu ar trebui sa renunte in totalitate la avansul pentru creditul ipotecar, deoarece exista riscul ca in cinci-sapte ani sa ne confruntam cu unele caderi ale pietei imobiliare, asa cum s-a intamplat in alte state. El a aratat ca aceste fenomene sunt ciclice si se intampla si in alte piete si exista posibilitatea ca bancile sa nu isi recupereze banii, intrucat garantiile nu sunt suficiente.
Pana in prezent, BNR a validat normele interne a doar doua banci comerciale: Alpha Bank Romania si BRD - Groupe Societe Generale.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman