Tratamentul de soc al economiei Frantei planuit de Sarkozy ingrijoreaza UE
Data publicarii: 01-06-2007 | InternationalComisia Europeana este ingrijorata ca planurile noului presedinte francez, Nicolas Sarkozy, de a aplica "un tratament de soc" economiei lente a tarii sale ar putea submina promisiunile de austeritate bugetara pe care acesta le-a facut Bruxelleului, informeaza Reuters. A doua economie a zonei euro s-a angajat, la sfarsitul lunii aprilie, sa isi echilibreze conturile pana in 2010, in concordanta cu cele ale altor state membre ale Uniunii Europene.
Cu toate acestea, Sarkozy a spus de doua ori de la castigarea alegerilor in aceasta luna ca va echilibra conturile Frantei pana la sfarsitul mandatului, in 2010, in special prin accelerarea cresterii prin reduceri de taxe.
"Acelasi presedinte al republicii nu poate sa ceara, simultan, o guvernare economica mai buna in zona euro si sa ia masuri care sa ameninte conturile", a spus un comisar european, pentru Reuters, in conditii de anonimitate.
Sarkozy a criticat moneda euro, spunand ca este prea puternica si a cerut o implicare mai mare a liderilor nationali in economia zonei euro.
Comisia, care este responsabila de supravegherea conturilor publice ale UE, a spus, in cursul acestui an, ca planul anterior al Frantei, de a reduce deficitul bugetar, este plauzibil si a cerut Parisului sa depuna mai mult efort in 2007 pentru a-si controla cheltuielile.
Franta a fost in afara regulilor bugetare UE, potrivit carora deficitul nu poate depasi 3% din Produsul Intern Brut, in fiecare an intre 2002 si anul trecut.
Comisia se asteapta ca deficitul de va micsora pana la 2,4% in acest an, de la 2,5% in 2006 iar UE a oprit masurile disciplinare impotriva Parisului in acest an.
Cu toate acestea, deficitul Frantei din acest an este inca peste media estimata pentru toate statele UE, de 1% si, alaturi de cel al Greciei, este al doilea dupa deficitul Portugaliei, cel mai mare din UE.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani