Robert Zoellick: portret al viitorului presedinte al Bancii Mondiale
Data publicarii: 30-05-2007 | InternationalPresedintele american George W. Bush ar putea anunta miercuri ca l-a ales pe Robert Zoellick, un fost ministru adjunct american al comertului, pentru a ocupa functia de presedinte al Bancii Mondiale, inlocuindu-l astfel pe Paul Wolfowitz, relateaza Reuters.
Zoellick, in varsta de 53 de ani, a fost activ in ultimii 20 de ani pe plan politic, fiind momentan director administrativ al bancii de investitii Goldman Sachs, ocupand si pozitia de vicepresedinte insarcinat cu probleme internationale.
Zoellick a fost primul ministru american al comertului incepand cu anul 2001, sub mandatul lui George W. Bush, jucand un rol important in lansarea rundei de negocieri privind liberalizarea economiei mondiale de la Doha, la o luna dupa atentatele de la 11 septembrie.
Cariera acestuia a fost sustinuta de legaturile sale cu familia Bush. Acesta a fost director adjunct al personalului Casei Albe sub George H.W. Bush, ca subordonat al lui James Baker, fostul secretar de stat american, care a fost principalul strateg al lui Bush privind operatiunea de renumarare a voturilor din statul Florida, cu ocazia alegerilor din anul 2000.
Zoellick face parte si din gruparea "Vulcanilor", un grup de neoconservatori din care face parte si Paul Wolfowitz, care a fost un consultant al lui George W. Bush, care in acea perioada ocupa functia de guvernator al statului Texas, pregatindu-l pentru cursa pentru presedintie din anul 2000.
Ca ministru al comertului, Zoellick a incheiat acorduri de liber schimb cu Chile, Singapore, Australia, Maroc precum si mai multe state din America Centrala insa nu a reusit sa duca la capat negocierile privind crearea unei zone de liber schimb in emisfera vestica.
Zoellick a renuntat la functia sa de ministru al comertului pentru a deveni secretar de stat adjunct, fiind subaltern al lui Condolezza Rice la inceputul celui de-al doilea mandat, ce a inceput in 2005.
Din aceasta pozitie a condus eforturile americane privind problemele din Darfur si strategia administratiei legata de angajarea Chinei ca un "actor responsabil" in cadrul economiei mondiale.
Oficialul american a contribuit la redactarea directiilor politicii externe americane intr-o perioada mai dificila, la sfarsitul anilor 1980 si inceputul anilor 1990, marcata de caderea comunismului.
Zoellick a primit cea mai inalta distictie din partea departamentului de stat american pentru rolul jucat in dezvoltarea programului de negocieri "doi plus patru" care a dus la reunificarea celor doua republici germane.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii