Bancile isi atrag clientii cu reclame mincinoase
Data publicarii: 30-05-2007 | Finante-BanciZiarul Gardianul continua astazi seria de materiale privind modul in care bancile romanesti isi fac reclama cu servicii si produse pe care in realitate nu le ofera. Asa cum am aratat si pana acum, creditele luate de pe-o zi pe alta, doar cu buletinul, cu garantii zero sau cu copilul sunt povesti de adormit debitorii. Reclamele bancilor nu sunt altceva decat carlige pentru atras clientii. Ajunsi in sediul bancii, acestia inteleg ca visul de a-ti lua un credit se poate transforma rapid in cosmar. Mai mult, functionarii din banci au adesea o atitudine ostila, menita sa-i descurajeze pe cei care sunt dispusi sa se inhame la rate. Care rate, daca stai sa le calculezi, fac de cele mai multe ori ca valoarea platita la final sa fie aproape dubla decat creditul contractat.
Domnisoara Ionascu - singurul copil care a luat un credit de la BCR
Am incercat ieri sa aflam cat de reala este reclama cu fetita de doar zece ani care inhata un credit de 10.000 de euro in doar cateva minute de la BCR-Erste Bank. Pentru camuflaj am apelat la copilul si sotia din dotare. Am ales, la intamplare, sediul BCR din soseaua Pantelimon. Ne-am gandit ca reclama cu "este atat de simplu" nu este vorba in vant si am tintit la suma maxima. Am dat insa peste un ofiter de credite, care ne-a convins ca reclama e una, iar practica e alta.
Sediul din soseaua Pantelimon a fost odata unul luxos, dar care a devenit cu timpul mic, probabil din motive de chirie. Acum totul pare prafuit si gri, ca si blocurile din zona. Senzatia pe care o ai inca de la intrarea in banca este ca o mie de ochi te spioneaza si te banuiesc ca ai vrea sa faci ceva necurat. Un jandarm ne pofteste sa luam loc, pana cand una dintre cele trei consiliere se elibereaza. In fata noastra, doua bunicute sunt rezolvate repede printr-un refuz rapid. Nu stim insa ce cerusera. Nimerim la o doamna care ne lasa de la inceput impresia ca nu se bucura prea tare ca i-am picat pe cap. "Ce vrei flacau, 10.000 de e-uri?" ne intampina cucoana cu un zambet fals, care iti provoaca fiori pe sira spinarii. Flacaul era pustiul de sapte ani, care se pregatea sa testeze veridicitatea reclamei.
Verificari mai serioase decat la politie
Am atacat frontal, solicitand prin vocea copilului suma de 10.000 de euro, care a intrebat ca in reclama unde trebuie sa semneze. Doamna V.B. l-a ignorat instantaneu si a inceput razboiul ei propriu cu adultii care au in cap ideea nastrusnica de a obtine credite de la BCR-Pantelimon. A inceput un atac sustinut: ce venituri aveti, unde lucrati etc. I-am raspuns calm ca avem o firma de imobiliare, insa doar unul dintre parinti are contract de munca, cu un salariu de 2.000 RON net trecut in cartea de munca si impozitat corespunzator. "Aha, pai trebuie sa imi aduceti si bilantul contabil, sa vad profitul la 31 decembrie 2006", a fost contraatacul imediat. Nu am inteles deloc ce legatura are profitul firmei cu salariul meu si am repetat ca doresc un credit de 10.000 de euro pentru nevoi personale ca persoana fizica. Cu un zambet fatis de satisfactie doamna a tinut-o pe a ei: musai sa vin cu bilantul in dinti, sa vada ea profitul. Am asigurat-o ca vin cu bilantul.
Ofiterii de credite, zgarciti cu banii bancii
Interogatoriul a continuat cu o alta intrebare de 100 de puncte: "Alte imprumuturi aveti?" Am raspuns ca da, un leasing pe numele sotiei la masina, cu o rata de 300 de euro pe luna. "Ehei, pai conform normelor inca in vigoare puteti plati rate de maximum 600 RON lunar, ori dumneavoastra deja le depasiti. Nu am cum sa va acord nici un imprumut", ne-a ras vesela in fata ofitereasa de credit. Am scos din maneca ultimul atu, spunand ca si sotia are ceva venituri, o mie de euro pe luna din inchirierea unui apartament. Insa si aici am fost infranti: "Trebuie sa aveti un contract de inchiriere, incheiat pe o perioda de minimum trei ani si cu clauza de prelungire!". Orice am fi spus, orice contraargumente am fi adus, doamna V.B. era hotarata sa nu dea un leu de la banca unde lucra.
«Tati, da, eu unde semnez?»
Pustiul meu a iesit din banca cu privirea in pamant, si intrebandu-ma inutil: "Tati, dar eu de ce n-am semnat?". Ce rost mai are celebra reclama si banii dati cu nemiluita pe la televiziuni, in conditiile in care nu te poti lipi de credite, numai conducerea BCR o stie. Poate ca functionara V.B. si-a facut ieri numai datoria, desi zambetul victorios afisat la despartire sugereaza altceva. Asa, pentru consolare, va spunem doar ca cei care sunt respinsi la ghiseele BCR nu au pierdut mare lucru: pentru 7.500 de euro imprumutati pe o perioada de 10 ani trebuie sa returnezi, in total, fix dublu, 15.000 de euro.
Oferta de la fata locului: urlete, refuzuri si multa birocratie
In sucursala Credit Europe Bank din magazinul Unirii, o casiera a urlat pur si simplu la unul dintre clientii bancii. In sucursala cu pricina, micuta, de altfel, nu era foarte aglomerat, in sensul ca erau cate doi clienti la fiecare casierie si inca doua persoane la fiecare dintre birourile de consultanta. Tinand cont de faptul ca era in jur de ora unu, probabil casiera isterica astepta cu nerabdare pauza de masa si s-a gandit sa alunge clientii sau potentialii clienti ai bancii pentru a pleca mai repede. Asa cum scrie in pliantele "Credit Europe Bank", timpul costa bani. Banca isi taxeaza clientii pentru un credit de 50 de mii de lei, rambursabil in zece ani, cu o dobanda anuala efectiva (DAE) de 16.51 la suta. O oferta mult mai avantajoasa propusa de banca este un credit de 70 de mii de lei, pe sapte ani, cu DAE de 15,41 la suta. Intrebarea este cat ne costa comportamentul neadecvat al casierei de la banca germana, mai ales acum, cand am intrat in Uniunea Europeana.
Alpha Bank fura clientii celorlalti creditori
Unii creditori prefera sa fie sinceri si sa le spuna clientilor sa incerce la Alpha, care pana acum cateva zile era singura banca la care ratele pot ajunge la 65 la suta din veniturile lunare. Numai clientii cu venituri mici, pe care nu prea pot sa-i "stoarca de bani", sunt trimisi la plimbare. Pe ceilalti, ii servesc cu mare placere. Trimisi acasa sau la alta banca, oamenii gasesc in drumul lor Alpha Bank. Chiar si in sucursalele micute ale acestei banci, imbulzeala este mare. Si asta pentru ca nu prea poti sa obtii un credit de 10 mii de euro cu indatorare de 30 la suta cu rata lunara de 400 de euro, care si asa este maricel pentru romanul de rand. Dar la Alpha pragul de indatorare este din 14 mai pana la 65 la suta, ceea ce ii aduce clienti si castiguri uriase. Nu beneficiaza de o campanie publicitara agresiva, ca celelalte banci, ba chiar lipseste din puzderia de reclame la produse bancare din mass-media. Mai mult, Alpha are oferte de creditare tentante. Dobanda anuala efectiva ajunge la 11,13 la suta daca imprumutam 10 mii de euro, la 12,34 la suta daca imprumutam 10 mii de dolari si la 13,8 la suta pentru un imprumut de 33 de mii de RON. La aceste cifre se adauga si un comision de administrare intre 3 si 6 la suta.
BRD, cea mai mare rata de indatorare
Normele BNR se aplica acum si creditelor BRD, care poate aplica un nivel maxim al gradului de indatorare de 70 la suta pentru toate tipurile de credite. Creditele vor putea fi contractate si fara avans, insa in conditii mai restrictive de acoperire a riscului. Daca pana acum angajatii BRD le spuneau clientilor cu venituri mici sa mai incerce intr-o saptamana-doua, acum ei sunt dispusi sa le ofere credite tentante si acestora. Cu alte cuvinte, clientii cu salarii mici se impart acum intre Alpha si BRD.
Integral in Gardianul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice