Cati romani sunt saraci?
Data publicarii: 30-05-2007 | EconomieIn Romania, un sfert din populatie este saraca, iar dintre cei aflati in aceasta situatie, 8,6 procente sunt la nivelul de saracie extrema, noteaza Cronica Romana. Astfel, o persoana care nu-si poate satisface cheltuielile de consum la nivelul unui prag de 157,5 lei noi (1.575.000 de lei vechi) este considerata o persoana saraca, iar daca acest prag este sub 100 de lei (un milion de lei vechi) se poate spune ca persoana respectiva traieste intr-o saracie extrema.
Desi in Romania nu exista indicatori de masurare a saraciei, aceasta este una dintre principalele probleme ale tarii, iar Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse incearca sa gaseasca o modalitate de a stabili cati dintre romani traiesc sub pragul saraciei, a declarat, ministrul muncii, Paul Pacuraru.
La lansarea apelurilor pentru finantari Phare in domeniul incluziunii sociale, ministrul muncii a explicat ca in Romania nu se stie numarul exact al cetatenilor care traiesc sub pragul saraciei din cauza ca nu exista un criteriu de a stabili acest lucru.
Potrivit lui Pacuraru, daca se are in vedere numarul celor care primesc venit minim garantat, se poate spune ca un milion dintre romani sunt saraci, dar stabilirea numarului exact se face in functie de pragul adoptat.
In viziunea ministrului, reducerea saraciei este strans legata de incluziunea sociala care, la randul ei, este legata de crearea de locuri de munca si de politicile de ocupare pe care MMFES le va adopta. Ministrul muncii a mai precizat ca principalele parghii ale incluziunii sociale sunt cresterea ratei de ocupare prin crearea de locuri de munca si educatia, prin care cererea de pe piata sa fie corelata cu calificarea.
Pe de alta parte, Uniunea Europeana ofera o finantare nerambursabila de peste 11 milioane de euro, din fonduri Phare, pentru incadrarea in munca a persoanelor defavorizate si pentru combaterea discriminarii si a inegalitatilor pe piata muncii.
Pentru a obtine aceste finantari, proiectele trebuie sa se adreseze persoanelor de etnie roma, celor cu dizabilitati sau tinerilor care parasesc sistemul de protectie a copilului si trebuie sa vizeze dezvoltarea serviciilor de formare profesionala, de calificare si recalificare, servicii de mediere intre angajatori si angajati sau servicii de consiliere profesionala pentru alegerea ocupatiei sau pentru reorientare profesionala.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii