Managerii estimeaza cresteri usoare de preturi si stabilitate a numarului de salariati
Data publicarii: 28-05-2007 | EconomieManagerii companiilor romanesti se asteapta in perioada mai - iulie la o crestere a activitatii din industria prelucratoare, constructii, comertul cu amanuntul si servicii, acompaniata de usoare cresteri de preturi, indica un sondaj publicat luni de Institutul National de Statistica (INS).
Executivii companiilor estimeaza pentru urmatoarele trei luni, o crestere a volumului productiei, in raport cu cele trei luni anterioare. Optimismul este mai pronuntat in randul managerilor din intreprinderile cuprinse intre 250-499 salariati, arata Statistica. Managerii estimeaza ca numarul salariatilor in industria producatoare va arata o tendita de stabilitate.
Preturile produselor industriale ar putea urca in intervalul cercetat, in opinia majoritatii managerilor, dar cresterea va fi mai rediusa ca intensitate comparativ cu estimarea lunii anterioare, noteaza INS.
Conform estimarilor din luna mai 2007, se va inregistra in continuare in activitatea de constructii o tendinta ascendenta a volumului productiei, sustin managerii intervievati, corelata cu cea a stocului de contracte si comenzi. In constructii managerii estimeaza ca numarul de salariati va arata o tendinta de crestere, atat pe ansamblul sectorului, cat si pe grupe de marime a intreprinderilor. Cresterea preturilor lucrarilor de constructii va fi mai putin intensa fata de cea prognozata in luna precedenta , estimeaza majoritatea managerilor.
Managerii societatilor comerciale estimeaza pentru urmatoarele trei luni ale anului 2007, pe total activitate, o tendinta pozitiva a situatiei economice, spune INS. Aceasta tendinta este sustinuta, atat de evolutia ascendenta a vanzarilor de marfuri, pe total activitate de comert cu amanuntul, cat si de cresterea comenzilor adresate furnizorilor de marfuri. In luna mai 2007 nivelul stocurilor de marfuri se apreciaza ca va ramane corespunzator pentru desfasurarea unei bune activitati de comert cu amanuntul, spun managerii aproape in unanimitate, potrivit INS. Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni o tendinta de usoara crestere a numarului de salariati din sectorul de comert cu amanuntul. Managerii intreprinderilor comerciale estimeaza ca preturile de vanzare cu amanuntul vor creste, dar ritmul de crestere va fi mai putin accelerat decat pana acum.
Situatia economica din sectorul de servicii, in ultimele trei luni, a fost apreciata ca fiind buna, atat pe total activitate, cat si pe grupe de marime a intreprinderilor, spune INS.Pe primul loc in aprecierea cresterii cererii de servicii (cifra de afaceri) continua sa ramana intreprinderile mijlocii (50-249 salariati), urmate de intreprinderile foarte mari (500 salariati si peste), arata INS.Conform estimarilor din luna mai 2007, cererea de servicii (cifra de afaceri) isi va mentine pentru urmatoarele trei luni, pe ansamblul sectorului, trendul ascendent. In sectorul de servicii se estimeaza o crestere a numarului de salariati, de aceeasi intensitate ca luna trecuta pentru urmatoarele 3 luni. Dupa opinia managerilor, preturile de vanzare sau de facturare ale prestatiilor vor inregistra o crestere in aceasta perioada a anului, mai arata INS.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice