Isarescu promite sa reduca nivelul rezervelor obligatorii in valuta
Data publicarii: 25-05-2007 | Finante-BanciBanca centrala intentioneaza sa coboare nivelul rezervelor minime obligatorii in valuta, deoarece nu vrea sa mentina un tratament discriminatoriu pentru bancile romanesti, dar nu intentioneaza sa relaxeze politica monetara, a spus guvernatorul Isarescu, vineri, fara a da un orizont de timp miscarii.
"Am scos o parte restrictiile privind rezervele minime obligatorii si vom continua cu baza de calcul in valuta", a spus Isarescu, adaugand ca miscarea are scop intentia bancii centrale de a nu distorsiona piata. "Rezervele se vor reduce deoarece creeaza distorsiuni si n-am vrea ca bancile romanesti sa fie dezavantajate fata din strainatate."
"Avem ca tema reducerea rezervelor obligatorii in perioada urmatoare. Nu ne permitem insa sa relaxam politica monetara sau fiscala in aceasta perioada de recuperare a decalajelor intre noi si celelalte tari europene, care are, de altfel, toate ingredientele pentru a continua", spune guvernatorul bancii centrale.
"Daca s-ar reduce rezervele minime obligatorii pe valuta, bancile si-ar diminua liniile de credit pe care le are de la bancile mama, nu ar arunca banii pe credite", a declarat presedintele Alpha Bank, Sergiu Oprescu.
Pe de alta parte, bancherul din fruntea Alpha Bank considera ca deficitul de cont curent nu este ingrijorator in ceea ce priveste iesirile de capital, deoarece acestea sunt puternic penalizate la iesire. "In loc sa ne speriem de capitalurile volatile, le putem oferi elemente de risc astfel incat aceste capitaluri sa actioneze in directia care ne intereseaza. Capitalurile straine care intra pot lucra ca un potential moderator al riscului respectiv", a mai spus Oprescu.
Banca centrala tine in cuferele sale, sub forma rezervelor minime obligatorii, 20% din pasivele in lei ale institutiilor de credit si 40% din cele in valuta, indiferent daca pasivele au scadenta reziduala mai mica sau mai mare de doi ani. Banca centrala plateste bancilor dobanzi de 2,10% pe an la rezervele minime obligatorii in lei, 0,90% pe an la cele in euro si 1,15% pe an la rezervele minime in dolari.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani