Isarescu promite sa reduca nivelul rezervelor obligatorii in valuta
Data publicarii: 25-05-2007 | Finante-BanciBanca centrala intentioneaza sa coboare nivelul rezervelor minime obligatorii in valuta, deoarece nu vrea sa mentina un tratament discriminatoriu pentru bancile romanesti, dar nu intentioneaza sa relaxeze politica monetara, a spus guvernatorul Isarescu, vineri, fara a da un orizont de timp miscarii.
"Am scos o parte restrictiile privind rezervele minime obligatorii si vom continua cu baza de calcul in valuta", a spus Isarescu, adaugand ca miscarea are scop intentia bancii centrale de a nu distorsiona piata. "Rezervele se vor reduce deoarece creeaza distorsiuni si n-am vrea ca bancile romanesti sa fie dezavantajate fata din strainatate."
"Avem ca tema reducerea rezervelor obligatorii in perioada urmatoare. Nu ne permitem insa sa relaxam politica monetara sau fiscala in aceasta perioada de recuperare a decalajelor intre noi si celelalte tari europene, care are, de altfel, toate ingredientele pentru a continua", spune guvernatorul bancii centrale.
"Daca s-ar reduce rezervele minime obligatorii pe valuta, bancile si-ar diminua liniile de credit pe care le are de la bancile mama, nu ar arunca banii pe credite", a declarat presedintele Alpha Bank, Sergiu Oprescu.
Pe de alta parte, bancherul din fruntea Alpha Bank considera ca deficitul de cont curent nu este ingrijorator in ceea ce priveste iesirile de capital, deoarece acestea sunt puternic penalizate la iesire. "In loc sa ne speriem de capitalurile volatile, le putem oferi elemente de risc astfel incat aceste capitaluri sa actioneze in directia care ne intereseaza. Capitalurile straine care intra pot lucra ca un potential moderator al riscului respectiv", a mai spus Oprescu.
Banca centrala tine in cuferele sale, sub forma rezervelor minime obligatorii, 20% din pasivele in lei ale institutiilor de credit si 40% din cele in valuta, indiferent daca pasivele au scadenta reziduala mai mica sau mai mare de doi ani. Banca centrala plateste bancilor dobanzi de 2,10% pe an la rezervele minime obligatorii in lei, 0,90% pe an la cele in euro si 1,15% pe an la rezervele minime in dolari.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii