Pensie facultativa cu 45 de lei pe luna
Data publicarii: 24-05-2007 | Finante-BanciBatalia pe piata fondurilor de pensii facultative se da, pentru inceput, intre trei fonduri: ING Clasic al SC ING Asigurari de Viata SA, Azt Moderato al Allianz-Tiriac Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Facultative, si Pensia Mea, administrat de Aviva Asigurari de Viata, noteaza Cotidianul. Suma minima care se poate investi este de 50 de lei/lunar la Azt Moderato, 60 de lei la Pensia Mea, respectiv 45 de lei la ING Clasic. Diferentele de bani se explica prin faptul ca in lege nu este prevazuta o suma minima pentru pensia facultativa. Iar fiecare fond a trecut ce suma a dorit in prospect. Exista in schimb o suma maxima: 15% din venit.
Persoanele care contribuie la fondurile de pensii nu fac altceva decit sa cumpere unitati la acel fond. In prezent, valoarea initiala a unei unitati de fond este de 10 lei (la toate trei). Deci la 45 de lei vom avea dreptul de a cumpara in jur de 4 unitati si ceva la acel fond (atentie, se vind si fractiuni din unitatile de fond: nu uitati ca din suma initiala se va scadea la inceput comisionul fondului in valoare de 5%).
Lunar, valoarea unitatii de fond este facuta publica de administratorul fondului. Deci daca unitatile de fond cresc, persoana care va contribui lunar cu aceeasi suma va primi mai putine titluri decit in luna precedenta. La implinirea virstei de 60 de ani, se poate cere plata unei pensii facultative, dar numai daca s-a contribuit minimum 90 de luni.
Pentru a deveni participant la un fond de pensii facultative, o persoana trebuie sa indeplineasca o singura conditie de eligibilitate specificata prin lege - sa aiba un venit. Daca aceasta conditie este indeplinita, atunci tot ceea ce trebuie sa faceti este sa sunati la una dintre cele trei societati de administrare a fondurilor de pensii facultative enuntate mai sus (telefoanele sint pe paginile de Internet).
Imediat, persoana ce a sunat va fi contactata de un agent de marketing, care va completa, impreuna cu participantul, un act individual de aderare pe care acesta din urma il va semna si ii va inmina agentului de marketing o copie a actului de identitate. "In momentul aderarii la un fond, un participant semneaza un act individual de aderare, act ce reprezinta contractul scris, incheiat intre participant si administrator, care contine acordul persoanei de a fi parte la contractul de societate civila si la prospectul schemei de pensii. In acest act de aderare, participantul va specifica momentul contributiilor catre fond, acestea urmind sa fie retinute de angajator din salariul brut al participantului si virate in contul fondului", ne anunta Mioara Marustar, actuar la Allianz-Tiriac.
Integral in Cotidianul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice