Cat producem si cat castigam. Topul judetelor
Data publicarii: 23-05-2007 | EconomieRomanii din zonele cele mai bogate cistiga cel mai putin raportat la cit produc, noteaza Cotidianul. Cel mai mare salariu mediu net din Romania a fost cistigat, in 2006, in Bucuresti, potrivit Institutului pentru Statistica. Acesta a fost de circa 325 de euro.
In restul tarii, valoarea salariului mediu este mult mai mica. In judetul Ilfov, aflat pe locul doi in topul salariilor medii nete, cistigul salarial s-a ridicat la doar 288 de euro. A urmat, surprinzator, Gorjul, cu 281 de euro si abia apoi se situeaza Clujul, cu 260 de euro. La polul opus, cele mai mici salarii sint in judetele Neamt si Vrancea, unde media neta lunara atinge 181 euro, respectiv 182 de euro.
Topul celor care produc il urmeaza, fidel, pe cel al remuneratiei, pentru primele doua pozitii: cea mai mare valoare a produsului intern brut (PIB) pe cap de locuitor este inregistrata in Bucuresti, potrivit estimarilor Comisiei Nationale de Statistica. Aici, PIB-ul pe cap de locuitor, de 9.458 de euro, este cu peste 50% peste PIB-ul per capita la nivel national. In urma Bucurestiului, la PIB este plasat Ilfovul, cu 6.525 euro, urmat, in ordine, de Timis si Brasov. Judetele care produc cel mai putin sint Vrancea, Suceava, Giurgiu, Vaslui si Botosani. Ultimul dintre ele are un PIB de doar 2.189 de euro pe cap de locuitor.
Insa nu intotdeauna cine produce mai mult este si remunerat cel mai bine. In fapt, in Romania e invers. Salariile sint mult mai mari in raport cu PIB-ul in judetele care produc mai putin. De exemplu, cu toate ca in Bucuresti se plateste cel mai mare salariu, acesta reprezinta anual doar 41,2% din PIB-ul pe cap de locuitor al orasului, media nationala fiind de 65,5% din PIB. In aceeasi situatie se afla Timis, Brasov si Arad.
In schimb, in Botosani, Vaslui si Giurgiu salariul mediu pe 12 luni depaseste PIB-ul per capita realizat de aceste judete. Procentele trebuie ponderate cu faptul ca am luat in calcul doar salariatii (mai sint si alte categorii care contribuie la formarea PIB) si doar salariile, pentru ca venitul net per capita nu este calculat de Statistica.
Integral in Cotidianul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des