Comisia Europeana recomanda modificarea taxei auto in actuala sesiune parlamentara

Data publicarii: 23-05-2007 | Economie

Comisia Europeana recomanda Romaniei sa modifice taxa de inmatriculare a autoturismelor pana la sfarsitul actualei sesiuni parlamentare, care se va incheia in a doua jumatate a lunii iunie, informeaza un comunicat al Ministerului Economiei si Finantelor. "Un raspuns oficial al Comisiei Europene va fi transmis, in scurt timp, dupa ce MEF va prezenta modificarile pe care Guvernul Romaniei doreste sa le aduca in acest sens  legislatiei cu privire la taxa auto", precizeaza comunicatul. O delegatie a Ministerului Economiei si Finantelor a discutat, marti, cu expertii Comisiei Europene propunerile oficiale ale MEF cu privire la taxa auto.

Intalnirea s-a incadrat in termenul de doua luni, care expira pe 23 mai, impus de Comisia Europeana autoritatilor de la Bucuresti pentru a rezolva solicitarile referitoare la taxa de inmatriculare.

In scrisoarea trimisa Ministerului Economiei si Finantelor, in urma cu aproape doua luni, Comisia a considerat ca taxarea masinilor la mana a doua vandute de cetatenii romani este discriminatorie fata de cele vandute de cetatenii din alte state membre UE, precum si ca nivelul taxei depaseste valoarea reziduala sau de piata a masinii in cazul celor foarte vechi. La inceputul lunii mai, Finantele au raspuns Comisiei printr-o scrisoare in care au prezentat principiile pe baza carora va fi formulata noua grila de calcul. Aceste principii raspund, insa, doar uneia dintre cele doua solicitari ale Comisiei, respectiv celei privitoare la nivelul taxei pentru masinile vechi.

Finantele nu intentioneaza sa introduca taxarea si in cazul vanzarii masinilor la mana a doua inmatriculate in Romania. Reprezentantii ministerului apreciaza ca pretul acestor autoturisme include deja plata altor taxe, precum accize, fapt care va fi invocat si in fata specialistilor europeni.

Putatoarea de cuvant a comisarului pentru taxe si uniune vamala, Maria Assimakopoulou, a confirmat, miercuri, pentru NewsIn, discutiile cu autoritatile romane si a declarat ca acestea au informat, recent, Comisia Europeana ca doresc sa modifice legislatia in scopul de a o alinia la reglementarile europene. "In scrisoare, autoritatile romane au prezentat principalele directii ale noii legislatii fara a trimite si un proiect concret. Comisia considera aceasta scrisoare ca pe un raspuns la notificarea sa", a explicat Assimakopoulou.

Procedura de incalcare a tratatului, inceputa in urma cu aproape doua luni impotriva Romaniei, va inceta daca expertii Comisiei vor considera ca noua legislatie romaneasca este aliniata dispozitiilor europene. In caz contrar, Comisia va trimite Romaniei o argumentatie (reasoned opinion) care reprezinta a doua etapa a procedurii si care contine recomandari clare privind modul in care trebuie sa fie modificata taxa. Daca nici in aceasta situatie autoritatile romane nu se vor conforma, Comisia Europeana ar putea da in judecata statul roman.

Taxa de prima inmatriculare, in vigoare de la 1 ianuarie 2007, se calculeaza in functie de trei variabile: vechimea masinii, tipul de catalizator (euro) si capacitatea cilindrica a masinii. Nivelul taxei porneste de la 68 de euro, pentru autovehiculele noi, foarte mici, cu o capacitate cilindrica de 600 cmc, dotate cu euro 4 si ajunge pana la 8.586 euro pentru autoturismele mai vechi de sase ani, fara euro si cu o capacitate cilindrica de peste 3.000 cmc.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: