Concurenta scoate dobanda fixa din portofoliile bancilor
Data publicarii: 22-05-2007 | Finante-BanciIn dinamica crescanda a ofertelor de credite, e imposibil sa nu ajungi sa te intrebi care este cel mai bun produs pentru tine. Un prim lucru care ne face sa ne indreptam atentia catre un produs sau altul este dobanda, noteaza Curierul National. Institutiile de credit incearca sa ofere solicitantilor dobanzi cat mai atractive pentru a-si atrage clienti. Astfel, unele banci romanesti solicita o dobanda fixa pe intreaga perioada de creditare, altele o dobanda variabila, in functie de indicii monetari interni/internationali si de politica de pe piata bancara, iar altele cer o dobanda mixta, adica dobanda fixa urmata de o dobanda fluctuanta. Numai ca, in ultima vreme, s-a putut observa o oarecare disparitie a creditelor cu dobanda fixa din portofoliul bancilor.
Explicatia a venit din partea fostului presedinte al CEC, Eugen Radulescu. "Desi dobanda fixa prezinta, in conditiile actuale de scadere a dobanzilor pe piata, un avantaj net pentru banci, acestea se simt nevoite sa renunte la acest tip de dobanda, fiind presate de concurenta", a declarat Radulescu. Pe de alta parte, presedintele HVB Tiriac Bank, Dan Pescariu, este de parere ca "atat timp cat dobanda de referinta a bancilor este atat de fluctuanta, fara certitudini, este normal ca bancile sa nu promoveze o dobanda fixa. Bancile vor sa mearga in ritm cu piata. In conditiile actuale ale pietei, dobanda fixa presupune asumarea unor riscuri destul de mari pentru o banca", a declarat Pescariu.
La lei scade dobanda de referinta, la euro scade marja bancara
Totodata, fostul presedinte al CEC a estimat miscarile pietei. "Vorbind de creditele in lei, dobanda variabila este un avantaj pentru clienti, pentru ca dobanzile vor continua sa scada. Marja bancilor va scadea mai putin, insa va scadea indicele de referinta BUBOR, asta in conditiile in care politicul nu va mai face cine stie ce nastrusnicii. Daca, de exemplu, se ia un credit pe 5 ani, cu o dobanda de 12%, peste cativa ani aceasta poate ajunge chiar la 5-6%. In cazul creditelor in euro, dobanzile de referinta ar putea inregistra, in cativa ani, cresteri, insa marja bancii va scadea, pentru ca tot mai multe banci vor veni cu oferte de valute", a explicat Radulescu.
Dobanda fixa - avantaj pe termen scurt
Creditele cu dobanda fixa ofera clientului posibilitatea de a sti de la bun inceput care sunt costurile pe care le are un credit pe toata durata sa de viata. In acest fel, nu vor exista surprize si rata lunara de rambursare a creditului nu va suporta modificari, chiar daca dobanzile de pe piata bancara vor scadea sau creste in anii urmatori. Ratele fixe ale dobanzilor incorporeaza evolutia viitoare a randamentelor, astfel ca acestea pot fi mai mari sau mai mici decat cele variabile, in functie de perspectivele pe termen lung. Dobanda fixa constituie, insa, un avantaj doar pentru creditele pe termen scurt, deoarece, pe termen lung, exista tendinta ca dobanzile sa scada.
Dobanda variabila pune piata sa decida costul imprumutului
Este normal sa dorim certitudini cand contractam un imprumut, sa stim exact care va fi rata lunara de rambursare a creditului pe toata durata sa de viata, insa e bine de stiut faptul ca dobanda variabila poate fi la fel de transparenta ca si cea fixa. Dobanda variabila poate fi clasificata dupa modul explicit sau neexplicit al variatiei acesteia. O variatie explicita presupune un model al ajustarii in timp a dobanzii in functie de EURIBOR/ LIBOR/ BUBOR. Un model neexplicit implica o ajustare in functie de fluctuatiile pietei financiar-bancare si de o decizie interna a bancii.
Dobanda variabila nu presupune, neaparat, ca peste un an se va dubla sau ca, obligatoriu, va creste. Daca dobanda variabila este raportata la un indice de referinta si se specifica si o marja fixa impusa de banca, nu avem de ce sa ne facem probleme ca vor aparea surprize neplacute ca rata dobanzii creditului sa devina cu mult mai mare decat oferta de pe piata.Creditele cu dobanzi variabile ofera posibilitatea de a beneficia de o eventuala ieftinire a finantarilor, dar exista si riscul ca, in cazul in care dobanzile cresc, clientul sa fie nevoit sa plateasca rate mai mari la credit. In majoritatea ofertelor de pe piata financiar- bancara romaneasca, creditele ipotecare au o dobanda variabila.
Integral in Curierul National
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman