UniCredit va prelua Capitalia pentru 29 miliarde de dolari in actiuni
Data publicarii: 21-05-2007 | InternationalGrupul italian UniCredit a aceptat sa cumpere banca rivala Capitalia pentru o suma ce depaseste 29 miliarde dolari in actiuni, dand astfel nastere celei de-a doua banci din Europa, cu filiale din Sicilia pana in Europa de est, relateaza Reuters. Consiliile de administratie ale celor doua banci au aprobat aceasta preluare, au anuntat bancile intr-un comunicat comun emis la cateva ore dupa ce au castigat sustinerea unui grup de actionari, ce controlau 31% din Capitalia.
Aceasta fuziune cimenteaza pozitia UniCredit pe piata italiana, devenind cea mai mare banca din Italia din punct de vedere al valorii de piata, punand astfel capat anilor de speculatii privind soarta bancii Capitalia.
UniCredit va plati 1,12 actiuni proprii pentru fiecare actiune Capitalia, pretul Capitalia ridicandu-se astfel la 8,41 euro pe actiune, sau 21,83 miliarde euro in total (29,47 miliarde dolari), daca se ia in considerare pretul de inchidere al actiunilor UniCredit la sfarsitul saptamanii trecute.
Prin aceasta preluare, grupul UniCredit, cu o capitalizare pe piata de peste 135 miliarde dolari, se va extinde pe piata italiana, lansand astfel o provocare rivalei sale directe, banca Intesa Sanpaolo.
Directorul executiv al Capitalia, Matteo Arpe, unul dintre arhitectii cresterii bancii Capitalia, a demisionat, avand in vedere ca intre el si presedintele Capitalia, Cesare Geronzi au existat neantelegeri privind strategia grupului.
Geronzi va deveni vice-presedinte al UniCredit iar directorul executiv al Unicredit, Alessandro Profumo si presedintele Dieter Rampl isi vor pastra functiile.
Castigurile pe actiune ale UniCredit vor creste cu 17% in medie pe an pana in 2010. Dividendul va creste de asemenea intr-un mod progresiv, reiese din comunicatul emis de cele doua banci.
Capitalia va numi patru membrii in consiliul de administratie al Capitalia insa banca olandeza ABN Amro, care este cel mai mare actionar al Capitalia, fiind la un moment dat interesata de preluarea bancii italiene, nu va fi reprezentata.
UniCredit va detine o participatie de aproximativ 18% din importanta banca italiana Mediobanca, insa a anuntat ca va pastra doar 9,39%, urmand a vinde restul pana la sfarsitul anului curent.
Cota de piata a UniCredit se va ridica la 16% pe piata italiana, apropiind-se de rivalul Intesa Sanpaolo, care va pastra prima pozitie pe piata din Italia in ceea ce priveste filialele de larg consum si cota de piata, in ciuda faptului ca este mai mica decat UniCredit in ceea ce priveste capitalizarea pe piata.
UniCredit va detine aproximativ 9.200 de filiale pe plan global, active de circa 960 miliarde euro si peste 40 de milioane de clienti, din Italia pana in Rusia. In afara Italiei, UniCredit va fi a doua banca din Germania si cea mai mare banca din Europa de est.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman