Angajari masive la stat: oferta de primavara - vara

Data publicarii: Astazi, 21-05-2007 | HR/Cariere

O cariera in sistemul de stat atrage un salariu minim de baza de 486 lei si maximum de 3.833 lei, responsabilitati multiple, contract de munca pe perioada nelimitata si birocratie, noteaza Cotidianul. Oferta posturilor scoase la concurs in urmatoarele luni este diversa. Dintre institutiile statului, Garda Financiara este cea mai generoasa in ceea ce priveste numarul de slujbe. Institutia scoate la concurs 500 de posturi, raspindite in toata tara, pentru functiile debutant, asistent si superior. "Concursul se va sustine fie in iulie, fie in septembrie, inca nu am hotarit", a declarat comisarul Adrian Cucu, de la Garda Financiara.

Pentru a ocupa una dintre cele trei functii, candidatul trebuie sa treaca de etapa dosarelor si a testului psihologic. Odata validata candidatura sa, urmeaza examenul scris si interviul, proceduri conform Statutului functionarilor publici. Salariile pentru care se inscriu fluctueaza de la un minim de baza de 600 de lei la un maxim de 1.500 lei. Autoritatea Nationala a Vamilor scoate si ea la concurs 50 de posturi. Agentii, inspectorii si controlorii vamali vor cistiga intre 600 si 1.700 de lei, daca reusesc sa ia examenele, programate pentru 23-24 mai, potrivit Agentiei Nationale a Functionarilor Publici.

O alta oferta incitanta este si cea a Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania (IICCR). Acolo se organizeaza concurs pentru ocuparea a noua posturi, printre care consilier juridic la biroul investigatii speciale, expert la biroul muzee-memorie, biroul documentare si cercetare (post pe un an), serviciul financiar logistic si serviciul secretariat-comunicare. Data-limita de depunere a dosarelor de concurs este 24 mai, pentru posturile vacante la serviciul secretariat-comunicare, respectiv 8 iunie pentru celelalte posturi, iar concursul se va sustine peste patru zile de la data depunerii actelor. Concursul va consta in sustinerea unei probe scrise si a unui interviu, iar salariile graviteaza in jurul sumei de 1.700 de lei.

Functia publica implica insa si o serie de reguli de baza, printre care se numara si interdictia de a face lucrari cu continut politic. Functionarul public nu are voie sa desfasoare alte activitati economice, in afara de functia de profesor sau asociat la o institutie de invatamint, ori sa ocupe functii de conducere in afaceri private. Schimbarea unui functionar public din functie se face numai cu intrunirea unei comisii care analizeaza abateri cum ar fi transmiterea in exterior de informatii secrete, insubordonarea la locul de munca si exprimarea opiniilor contrare mandatului in momentul unor deplasari/delegatii.

Indiferent de institutia de stat la care se angajeaza functionarii, grila de salarizare este stabilita prin lege. In plus, pina in octombrie, salariile la stat urmeaza sa fie marite progresiv, cu pina la 18%, conform presedintelui Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, Jozsef Birtalan. Acesta a spus ca, pentru anul 2007, salariile functionarilor executanti variaza intre un minim de baza de 486 lei si un maxim de 2.261 lei. In ceea ce priveste salariile functionarilor aflati in functii de conducere, sumele sint duble, de la 3.167 de lei si pot ajunge pina la 3.833 de lei.

La stat ajungi sef mai usor

Cristian Voinescu este de o luna expert asistent la Directia de Comunicare si Relatii Internationale a Agentiei Nationale a Functionarilor Publici. Are 24 de ani si doua intilniri cu administratia publica si una cu mediul privat. A absolvit SNSPA - Comunicare&Relatii Publice in 2005, dupa care s-a angajat la serviciul de informare si comunicare al INA, "pe un salariu de cinci milioane, plus norma de hrana". Un an mai tirziu a intrat in privat, la o firma la departamentul de marketing, "unde am cistigat triplu" si unde a stat doar sase luni, spune Cristian. Tinarul afirma ca s-a intors in administratia publica pentru ca "ofera posibilitatea de a-ti construi o cariera si o stabilitate".

Peste cinci ani, Cristian spune ca se vede "conducind o directie sau o institutie publica", pentru ca legea spune ca in doi ani poti deveni sef serviciu/birou, "daca e postul vacant si tu indeplinesti conditiile, ceea ce nu se intimpla in privat".

Integral in Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: