Romania are un deficit de un milion locuinte
Data publicarii: 19-05-2007 | ImobiliareNecesarul de locuinte pentru a acoperi cererea la nivelul intregii tari este de aproximativ un milion, deficit care poate fi eliminat doar cu investitii de 100 miliarde euro in urmatorii 25 de ani, considera agenti imobiliari, care apreciaza ca pretul mediu de cumparare se va dubla pana in 2012, informeaza Gandul.
Numai in Bucuresti deficitul de locuinte este estimat de firmele imobiliare la 300.000 unitati."Pana in 2009 vor fi construite in Bucuresti, incluzand si proiecte din jurul municipiului, aproximativ 8.500 de locuinte noi, insuficiente pentru a acoperi deficitul de 300.000 unitati", a declarat agentiei Mediafax Radu Lucian Adrian, manager in cadrul companiei imobiliare Eurohouse.
El a estimat ca preturile apartamentelor vechi din Bucuresti, realizate inainte de 1989, vor urca in urmatorii cinci ani de la o medie de 1.300-1.450 euro / mp la 3.500-4.000 euro / mp, daca actuala rata de crestere a preturilor, de 35-40% pe an, va fi mentinuta. Preturile locuintelor nou construite, cumparate in prezent in medie cu circa 1.800 euro / mp, ar urma, de asemenea, sa creasca la 3.500-4.000 euro.
Tendinta de crestere a preturilor la locuinte este prognozata si de alti reprezentanti ai firmelor imobiliare.
Directorul general al agentiei Real Time Bucuresti, Ion Catutoiu, considera ca desi in urmatorii ani ritmul constructiilor va fi unul accelerat, oferta de locuinte nu va fi suficienta pentru a acoperi deficitul, iar potentialii cumparatori vor dispune de resurse financiare tot mai mari, ceea ce ii va determina pe vanzatori sa majoreze preturile.
"Salariile vor creste, iar cumparatorii de locuinte vor avea conditii tot mai avantajoase de obtinere a imprumuturilor bancare. Creditele ipotecare ar putea fi contractate fara avans, dobanzile sunt asteptate sa scada, iar perioada de rambursare a imprumutului sa fie prelungita pana la 50 de ani", apreciaza Catutoiu.
La sfarsitul anului trecut, fondul de locuinte din Romania numara aproximativ 8,2 milioane unitati locative, potrivit Institutului National de Statistica. In 2006, au fost terminate peste 38.000 locuinte, cu 5.000 mai mult decat in 2005. Din totalul unitatilor locative terminate anul trecut, 87,5% au fost realizate din fonduri private.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii