Romania are un deficit de un milion locuinte
Data publicarii: 19-05-2007 | ImobiliareNecesarul de locuinte pentru a acoperi cererea la nivelul intregii tari este de aproximativ un milion, deficit care poate fi eliminat doar cu investitii de 100 miliarde euro in urmatorii 25 de ani, considera agenti imobiliari, care apreciaza ca pretul mediu de cumparare se va dubla pana in 2012, informeaza Gandul.
Numai in Bucuresti deficitul de locuinte este estimat de firmele imobiliare la 300.000 unitati."Pana in 2009 vor fi construite in Bucuresti, incluzand si proiecte din jurul municipiului, aproximativ 8.500 de locuinte noi, insuficiente pentru a acoperi deficitul de 300.000 unitati", a declarat agentiei Mediafax Radu Lucian Adrian, manager in cadrul companiei imobiliare Eurohouse.
El a estimat ca preturile apartamentelor vechi din Bucuresti, realizate inainte de 1989, vor urca in urmatorii cinci ani de la o medie de 1.300-1.450 euro / mp la 3.500-4.000 euro / mp, daca actuala rata de crestere a preturilor, de 35-40% pe an, va fi mentinuta. Preturile locuintelor nou construite, cumparate in prezent in medie cu circa 1.800 euro / mp, ar urma, de asemenea, sa creasca la 3.500-4.000 euro.
Tendinta de crestere a preturilor la locuinte este prognozata si de alti reprezentanti ai firmelor imobiliare.
Directorul general al agentiei Real Time Bucuresti, Ion Catutoiu, considera ca desi in urmatorii ani ritmul constructiilor va fi unul accelerat, oferta de locuinte nu va fi suficienta pentru a acoperi deficitul, iar potentialii cumparatori vor dispune de resurse financiare tot mai mari, ceea ce ii va determina pe vanzatori sa majoreze preturile.
"Salariile vor creste, iar cumparatorii de locuinte vor avea conditii tot mai avantajoase de obtinere a imprumuturilor bancare. Creditele ipotecare ar putea fi contractate fara avans, dobanzile sunt asteptate sa scada, iar perioada de rambursare a imprumutului sa fie prelungita pana la 50 de ani", apreciaza Catutoiu.
La sfarsitul anului trecut, fondul de locuinte din Romania numara aproximativ 8,2 milioane unitati locative, potrivit Institutului National de Statistica. In 2006, au fost terminate peste 38.000 locuinte, cu 5.000 mai mult decat in 2005. Din totalul unitatilor locative terminate anul trecut, 87,5% au fost realizate din fonduri private.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice