State-fantoma unde oamenii de afaceri isi fac propria lege
Data publicarii: 18-05-2007 | EconomieCele 30 de micronatiuni infiintate de oamenii cu bani, desi nu sunt recunoscute pe plan mondial, dezvolta diverse businessuri si intretin chiar si relatii diplomatice, noteaza Adevarul. Guvernul impune taxe prea mari, pretul caselor este mult prea ridicat si, colac peste pupaza, birocratia este pe toate drumurile? Unii au gasit solutia. Dupa exemplul vechilor colonii, si-au declarat independenta de tarile ale caror rezidenti sunt. Microtarile exista, desi nu sunt recunoscute de nimeni. Elibereaza pasapoarte si fac afaceri.
Daca cineva nu mai este incantat sa fie cetatean al vreunui stat existent deja, poate inventa un altul. De la Republica Conch pana la Regatul Redonda, micronatiunile formate de o mana de oameni si autoproclamate independente exista peste tot in lume. Contrar microstatelor ca Andorra, Vatican si San Marino, aceste teritorii "independente" nu raspund in fata Organizatiei Mondiale a Natiunilor Unite (ONU) si nu au nicio existenta legala. Cu toate acestea, au propriile drapele, monede nationale, emit timbre, pasapoarte si unele deja nu mai platesc taxe catre guvernele de care ar fi trebuit sa apartina.
Micronatiunile servesc si ca paravan pentru fraude
Multe dintre tarile-fantoma au acum propriile ... Daca se iau in considerare si cele virtuale, micronatiunile sunt in numar de cateva sute. Doar in jur de 30 dintre acestea revendica si un teritoriu real, chiar daca in cele mai multe cazuri acesta este minuscul. Iar in mod traditional, conform legii internationale, daca exista un teritoriu, populatie si un guvern un stat poate fi recunoscut. Aceste micronatiuni nu sunt chiar atat de norocoase. Insa, desi nu sunt recunoscute de nimeni, unele au reusit sa-si dezvolte relatii diplomatice cum este cazul Republicii Conch. Mica "tarisoara" de doar 15,4 kilometri patrati, care si-a declarat independenta de SUA in 1982, are acum doua ambasade, in Franta si in Finlanda.
Multe dintre aceste micronatiuni s-au format pe fondul unor anomalii istorice si a interpretarii legilor in mod original, iar unele intreprind afaceri comerciale, in timp ce altele se afla la limita fraudei. Dominionul Melchizedek este renumit pentru promovarea inselaciunilor bancare si a altor scamatorii financiare. Unul dintre fondatorii sai, David Evan Pedley, a fost implicat in incercarea de declarare a independentei insulei Rotuma, din Fiji. Peste 300 de afaceristi din diverse parti ale lumii si-au pierdut banii in investitii fictive conduse de cateva "banci" licentiate de Dominionul Melchizedek. Desi Republica Africa Centrala a recunoscut diplomatic teritoriul, in 1993, Melchizedek este o micronatiune virtuala.
Primul summit al tarilor-fantoma a avut loc la Helsinki
In 2003, sase dintre aceste micronatiuni care si-au alocat si un teritoriu real s-au reunit in cadrul primului summit international, la Helsinki. Cei care s-au ocupat de organizarea evenimentului au fost cativa artisti finlandezi pasionati de fenomenul micronatiunilor si care se autodenumesc Ykon.
Tot ei se vor ocupa si de urmatorul summit al micronatiunilor, M6, care va avea loc in 2008, pe insula Brioni, in Croatia.
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman