Radulescu: Piata bancara romanesca va creste puternic inca cinci ani
Data publicarii: 17-05-2007 | Finante-BanciIndustria bancara romaneasca va mai avea cinci ani de crestere rapida, insa constrangerile sunt in crestere, in special in privinta fortei de munca, care incepe sa lipseasca, a spus joi fostul presedinte al Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC), Eugen Radulescu.
Totusi, cresterea sectorului bancar nu este lipsita de riscuri, precum fundamentari necorespunzatoae legate de adaptarea la Basel II si lipsa de forta de munca care sa tina pasul cu expansiunea fara precedent a retelelor bancare, a aratat analistul finaciar-bancar.
"Avem de a face cu o industrie bancara extrem de dinamica, insa nu trebuie sa ne culcam pe o ureche. Apar tensiuni pe piata fortei de munca", a spus Radulescu, in cadrul Forumului Financiar Sud-Est European.
"Daca lipsa fortei de munca se simte si pe piata bancara, unde salariile sunt cele mai mari, ce sa mai spunem de serviciile publice?", s-a intrebat Radulescu.
Fostul presedinte al CEC a explicat ca Romania are o probleme si cu rigiditatea pietei muncii. "In cinci ani, cand celelalte avantaje competitive vor fi disparut, nu ne putem permite sa avem o piata a muncii rigida", a spus Radulescu. El a aratat ca, in timp ce in Germania perioada de proba a unui angajat este de pana la doi ani, iar in Franta este de sase luni, in Romania un angajat este definitivat pe post in 30 de zile.
"Daca angajezi pe cineva, nu poti sa-l dai afara", a spus Radulescu. Astfel, firmele evita sa angajeze, stiind ca pot concedia foarte greu, iar unele afaceri care ar necesita personal suplimentar chiar se pierd, a explicat analistul financiar-bancar.
"Daca nu vom ataca rigiditatile, mai ales de pe piata muncii, riscam ca in 3 - 5 ani sa nu crestem decat in media Uniunii Europene", a adaugat Radulescu.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii