Radulescu: Piata bancara romanesca va creste puternic inca cinci ani
Data publicarii: 17-05-2007 | Finante-BanciIndustria bancara romaneasca va mai avea cinci ani de crestere rapida, insa constrangerile sunt in crestere, in special in privinta fortei de munca, care incepe sa lipseasca, a spus joi fostul presedinte al Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC), Eugen Radulescu.
Totusi, cresterea sectorului bancar nu este lipsita de riscuri, precum fundamentari necorespunzatoae legate de adaptarea la Basel II si lipsa de forta de munca care sa tina pasul cu expansiunea fara precedent a retelelor bancare, a aratat analistul finaciar-bancar.
"Avem de a face cu o industrie bancara extrem de dinamica, insa nu trebuie sa ne culcam pe o ureche. Apar tensiuni pe piata fortei de munca", a spus Radulescu, in cadrul Forumului Financiar Sud-Est European.
"Daca lipsa fortei de munca se simte si pe piata bancara, unde salariile sunt cele mai mari, ce sa mai spunem de serviciile publice?", s-a intrebat Radulescu.
Fostul presedinte al CEC a explicat ca Romania are o probleme si cu rigiditatea pietei muncii. "In cinci ani, cand celelalte avantaje competitive vor fi disparut, nu ne putem permite sa avem o piata a muncii rigida", a spus Radulescu. El a aratat ca, in timp ce in Germania perioada de proba a unui angajat este de pana la doi ani, iar in Franta este de sase luni, in Romania un angajat este definitivat pe post in 30 de zile.
"Daca angajezi pe cineva, nu poti sa-l dai afara", a spus Radulescu. Astfel, firmele evita sa angajeze, stiind ca pot concedia foarte greu, iar unele afaceri care ar necesita personal suplimentar chiar se pierd, a explicat analistul financiar-bancar.
"Daca nu vom ataca rigiditatile, mai ales de pe piata muncii, riscam ca in 3 - 5 ani sa nu crestem decat in media Uniunii Europene", a adaugat Radulescu.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice