Bancile UniCredit si Capitalia sunt pregatite sa fuzioneze
Data publicarii: 17-05-2007 | InternationalBancile italiene UniCredit si Capitalia se pregatesc pentru reuniunea consiliilor de administratie in acest week-end pentru a aproba nasterea unui nou colos bancar cu o valoare de piata de peste 100 miliarde euro, anunta joi presa italiana, relateaza AFP. Noul grup bancar va ocupa locul doi pe plan european, dupa banca HSBC, si locul sase pe plan mondial in ceea ce priveste capitalizarea bursiera. Miercuri seara capitalizarea UniCredit atingea 78,5 miliarde euro iar cea a grupului Capitalia atingea 20,4 miliarde euro.
UniCredit, care este cel mai mare grup bancar italian, va lansa o oferta publica de schimb pentru a patra banca din Italia, Capitalia, raportul de schimb fiind de 1,1 actiuni UniCredit pentru 1 actiune Capitalia, afirma cotidianul Il Sole 24Ore.
Principalul responsabil al acestui gigant bancar va fi actualul administrator delegat al UniCredit, Alessandro Profumo iar presedinte al nou-creatului grup va fi presedintele UniCredit, Dieter Rampl, afirma cotidianul italian.
Grupul Capitalia, care pana acum a evitat tendinta de consolidare ce caracterizeaza sectorul bancar italian, a fost nevoit sa caute in cele din urma un aliat avand in vedere ca principalul sau actionar, grupul ABN Amro (ce detine o participatie de 8,6%) se afla in centrul unui razboi al ofertelor intre grupul bancar Barclays si consortiul condus de Royal Bank of Scotland.
Analistii sunt de parere ca aceasta afacere ar fi benefica pentru filialele celor doua grupuri, specializate in operatiuni de larg consum. Doua treimi din bancile UniCredit se afla in nordul Italiei, complementand prezenta puternica a Capitalia in sudul peninsulei, unde se afla peste doua treimi din filialele Capitalia.
Aceasta fuziune ar da nastere celei mai mari banci italiene din punct de vedere al valorii de piata, insa sunt mari sanse ca grupul rival Intesa Sanpaolo sa ramana principalul grup bancar italian pentru ca detine peste 5.500 de filiale in Italia, si o cota de piata de aproximativ 20%.
Banca rezultata dupa fuziunea UniCredit cu Capitalia ar exercita influenta asupra a doi actori de prim rang al sectorului financiar italian, Mediobanca si Generali. Colosul financiar italian ar detine 18% din banca comerciala Mediobanca si 6,5% din grupul de asigurari Generali.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii