Petrom va produce carburanti premium, comercializati in benzinariile OMV
Data publicarii: 17-05-2007 | AfaceriPetrom va incepe sa produca, in perioada imediat urmatoare, inclusiv carburantii premium comercializati in benzinariile OMV si va livra catre aceste statii motorina in amestec cu biodiesel, a declarat, joi, directorul de marketing al OMV Romania, Vlad Seitan. Potrivit acestuia, in prezent, cea mai mare parte din produsele petroliere vandute in benzinariile OMV sunt fabricate in rafnariile Petrom. "Petrom va incepe sa ne ofere inclusiv produsele premium pe care le comercializam in statiile noastre", a spus Seitan.
In ceea ce priveste obligativitatea ca, de la 1 iulie, toti distribuitorii de carburanti sa vanda motorina cu 2% biodiesel, reprezentantul OMV a spus ca se bazeaza pe Petrom pentru a-i livra motorina in amestecul cerut.
Comerciantii de combustibil au obligatia sa introduca pe piata treptat, incepand cu 1 iulie 2007, amestecul de biocarburanti cu carburanti conventionali, nerespectarea prevederilor fiind sanctionata cu amenda de la 7500 la 15.000 de lei, a decis miercuri Guvernul.
Potrivit modificarilor aduse, operatorii economici vor introduce pe piata numai amestec de biocarburanti si carburanti conventionali - derivate ale uleiurilor minerale - dupa cum urmeaza: de la data de 1 iulie 2007 - motorina cu un continut de biocarburant de minimum 2% in volum, de la 1 ianuarie 2008 - motorina cu un continut de biocarburant de minimum 3% in volum, de la 1 iulie 2008 - motorina cu un continut de biocarburant de minimum 4% in volum si de la 1 iulie 2009 - benzina cu un continut de biocarburant de minimum 4% in volum. Determinarea continutului de biocarburanti in amestec se face in cadrul sistemului de monitorizare a calitatii benzinei si motorinei, de catre organismele recunoscute de Ministerul Economiei si Finantelor pentru activitatea de esantionare a benzinei si motorinei.
Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) este responsabil cu monitorizarea efectului utilizarii biocarburantilor in amestec cu motorina in proportie de peste 5% in volum, la autovehiculele neadaptate.
Firmele care introduc pe piata sau care comercializeaza biocarburanti si alti carburanti regenerabili au obligatia de a transmite trimestrial, Ministerului Economiei si Finantelor, informatii privind cantitatile de biocarburanti si alti carburanti regenerabili introduse pe piata. Nerespectarea acestei obligatii reprezinta contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5000 la 7500 de lei.
Conform unei directive a Uniunii Europene, statele membre sunt obligate sa amestece treptat combustibilul traditional utilizat in transport cu biocombustibil, astfel incat, pana in 2010, biodieselul sa reprezinte 5,75% din motorina de pe piata, urmand ca, in 2020, ponderea sa creasca la 20%.
Plantele din care poate fi produs biodiselul sunt rapita, floarea soarelui si soia, in mod special, dar si sfecla de zahar si cerealele.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice