84.000 de euro, consultanta pentru ridicarea vizelor SUA
Data publicarii: 17-05-2007 | EconomieRomania va plati 84.000 de dolari pentru consultanta in vederea ridicarii obligativitatii vizei de catre administratia Statelor Unite ale Americii. Guvernul a aprobat, printr-o hotarare, participarea Romaniei, alaturi de alte state ale UE, la o actiune comuna de sustinere a includerii in Programul de Scutire de Vize Visa Waiver al administratiei SUA.
In acest scop, Ministerul Afacerilor Externe va incheia un contract de consultanta cu o firma specializata din Statele Unite pentru implementarea acestei actiuni si va plati cei 84.000 de dolari din bugetul MAE pe anii 2007 si 2008. Accesul cetatenilor romani pe teritoriul SUA se face, in prezent, pe baza detinerii vizei americane obtinute in prealabil de la misiunile diplomatice si oficiile consulare ale SUA in strainatate. Odata cu aderarea tarii noastre la UE, a aparut necesitatea alinierii regimului de vize aplicat de SUA Romaniei la cel utilizat fata de alte state membre UE, incluse in Programul Visa Waiver (VWP) al administratiei americane. Romania doreste, deci, sa fie inclusa in acest program. VWP presupune intrarea fara viza in SUA a cetatenilor statelor incluse in program si sederea lor fara viza pe o perioada care sa nu depaseasca 90 de zile.
Criteriul principal prevazut de legislatia americana in vigoare pentru ca o tara sa poata fi inclusa in VWP este ca procentul de cereri de vize respinse cetatenilor acelei tari sa reprezinte cel mult 3% din numarul total al solicitarilor depuse de cetatenii tarii respective in cursul unui an. In baza deciziei americane, facuta publica in noiembrie 2006 de catre presedintele George W. Bush, de a include si o componenta de securitate nationala in abordarea Programului Visa Waiver si pornind de la demersul administratiei de a completa masurile legate de securitatea nationala, urmare evenimentelor tragice de la 11 septembrie 2001, Executivul american a elaborat o propunere legislativa care contine si prevederi de modificare a actualelor reglementari ale VWP.
Proiectul se intituleaza S4 - Improving America's Security by Implementing Unfinished Recommendations of the 9/11 Commission Act of 2007. Acest proiect, adoptat de Senatul SUA la 13 martie a.c., include un amendament care prevede, printre altele, renuntarea la pragul de 3% in cazul ratei de refuz, ceea ce pentru Romania ar reprezenta un avantaj. In prezent, proiectul de lege se afla in dezbaterea Camerei Reprezentantilor, urmand ca dupa adoptare sa fie promulgat de presedintele SUA.
In acest context, un numar de sase state membre UE - Cehia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia si Ungaria - au decis sa incheie un contract cu o firma specializata de consultanta din Washington in scopul sustinerii pe langa autoritatile SUA, respectiv Congres, a unei forme cat mai favorabile statelor europene candidate a proiectului de lege. Contextul actual al demersurilor legislative din SUA face oportuna si necesara utilizarea si a instrumentului de reprezentare asumat de o echipa de profesionisti, in deplina conformitate cu prevederile legii americane. Este un demers normal, pe care il fac multe alte tari care privesc cu seriozitate promovarea intereselor lor in relatia cu SUA.
Acest demers are in vedere interesul public major si impactul pozitiv pe care libera circulatie in SUA a cetatenilor romani l-ar avea asupra a numeroase domenii de interes bilateral (economie, cultural- stiintific-educational, social - la nivelul diaspora etc). Etapa intermediara de dezbatere a proiectului de lege S4 permite inca actiuni de sustinere pe langa Congres a adoptarii unor criterii de acces in VWP. Practica de la Washington permite actiuni de sustinere, cu titlu legitim, de catre firme specializate autorizate de lege si care detin instrumentele si experienta necesare. Adoptarea legii S4 nu ofera niciunui stat garantii de includere in VWP, dar faciliteaza dialogul bilateral ce va urma in relatia cu administratia SUA, dupa adoptarea legii, cand se va trece la evaluarea indeplinirii tehnice a criteriilor de admisie in VWP, de catre fiecare stat candidat.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman