Peste jumatate dintre IMM-uri nu apeleaza la credite bancare
Data publicarii: 17-05-2007 | Finante-BanciMai mult de jumatate dintre firmele mici si mijlocii din Romania nu apeleaza la credite bancare pentru dezvoltare, de vina fiind capacitatea manageriala redusa a IMM-urilor si adaptabilitatea bancilor la nevoile micilor intreprinzatori, a declarat, miercuri, presedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu.
Cele care intr-adevar recurg la credite sunt firmele mici si mijlocii care activeaza pe piata de circa 15 ani, a precizat presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIMMPR), Ovidiu Nicolescu. Pe regiuni, intreprinderile mici si mijlocii din Romania din zona de Vest a tarii sunt cel mai putin interesate de credite bancare, 85% dintre acestea nu au apelat la o finantare prin institutia bancara.
"Comparativ cu Uniunea Europeana, gradul de finantare este foarte mic, iar unul dintre motive este si calitatea oferita de banci", a mai spus presedintele CNIMMPR.
In ceea ce priveste interesul pentru serviciile de consultanta, o pondere de 19,4% din IMM-urile din Romania nu apeleaza deloc, comparativ cu media din Uniunea Europeana, unde circa 50% dintre intreprinderile mici si mijlocii folosesc seviciile de consultanta.
Cele mai multe firme care solicita consultanta sunt cele cu o prezenta pe piata de 5-10 ani, respectiv 20%. Firmele mijlocii sunt interesate de serviciile de consultanta in proportie de 39%, iar 87% dintre microintreprinderi nu apeleaza deloc la astfel de servicii."Cel mai mult apeleaza firmele de transporturi si, cu toate ca ponderea este mica, fata de anul trecut este un progres", a mai spus Nicolescu.
IMM-urile nu apeleaza la serviciile de consultanta din cauza nivelului slab de pregatire al managerilor, personalului redus si slab pregatit, lipsei de informare, dar si pentru ca o parte a bancilor nu intelege nevoile antreprenorilor, iar costurile finantarilor prin banci sunt mai ridicate decat in UE. De asemenea, presedintele CNIMMPR a mai precizat ca una dintre cauze este "birocratia si coruptia la nivelul bancilor, care este evidenta cu cat te indepartezi de orasele mari, si spera ca, pe viitor, conditiile de finantare sa ajunga la nivelul din UE".
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii