Peste jumatate dintre IMM-uri nu apeleaza la credite bancare
Data publicarii: 17-05-2007 | Finante-BanciMai mult de jumatate dintre firmele mici si mijlocii din Romania nu apeleaza la credite bancare pentru dezvoltare, de vina fiind capacitatea manageriala redusa a IMM-urilor si adaptabilitatea bancilor la nevoile micilor intreprinzatori, a declarat, miercuri, presedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu.
Cele care intr-adevar recurg la credite sunt firmele mici si mijlocii care activeaza pe piata de circa 15 ani, a precizat presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIMMPR), Ovidiu Nicolescu. Pe regiuni, intreprinderile mici si mijlocii din Romania din zona de Vest a tarii sunt cel mai putin interesate de credite bancare, 85% dintre acestea nu au apelat la o finantare prin institutia bancara.
"Comparativ cu Uniunea Europeana, gradul de finantare este foarte mic, iar unul dintre motive este si calitatea oferita de banci", a mai spus presedintele CNIMMPR.
In ceea ce priveste interesul pentru serviciile de consultanta, o pondere de 19,4% din IMM-urile din Romania nu apeleaza deloc, comparativ cu media din Uniunea Europeana, unde circa 50% dintre intreprinderile mici si mijlocii folosesc seviciile de consultanta.
Cele mai multe firme care solicita consultanta sunt cele cu o prezenta pe piata de 5-10 ani, respectiv 20%. Firmele mijlocii sunt interesate de serviciile de consultanta in proportie de 39%, iar 87% dintre microintreprinderi nu apeleaza deloc la astfel de servicii."Cel mai mult apeleaza firmele de transporturi si, cu toate ca ponderea este mica, fata de anul trecut este un progres", a mai spus Nicolescu.
IMM-urile nu apeleaza la serviciile de consultanta din cauza nivelului slab de pregatire al managerilor, personalului redus si slab pregatit, lipsei de informare, dar si pentru ca o parte a bancilor nu intelege nevoile antreprenorilor, iar costurile finantarilor prin banci sunt mai ridicate decat in UE. De asemenea, presedintele CNIMMPR a mai precizat ca una dintre cauze este "birocratia si coruptia la nivelul bancilor, care este evidenta cu cat te indepartezi de orasele mari, si spera ca, pe viitor, conditiile de finantare sa ajunga la nivelul din UE".
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice