Asigurarea de credit comercial iti protejeaza afacerea
Data publicarii: 16-05-2007 | AfaceriEconomia Romaniei pare a fi dependenta de buna functionalitate a companiilor. Daca firmele ar functiona bine, cu siguranta si economia tarii noastre ar urma o cale mai buna, iar acest lucru se poate intampla doar conditionat de un bun management al riscului asumat de fiecare companie in parte. In acest scop, una dintre cele mai eficiente solutii de management al riscului s-a dovedit a fi asigurarea creditului comercial.
Astfel, contractul de asigurare a creditului comercial protejeaza furnizorul impotriva pierderilor cauzate de insolventa sau de incapacitatea de plata a unui client, noteaza Curierul National. Acest produs, oarecum nou pe piata romaneasca a afacerilor, presupune securizarea incasarilor viitoare, atunci cand plata bunurilor livrate sau a serviciilor prestate se realizeaza la un anumit termen.
Riscul de neincasare la termen al creantelor comerciale este transferat catre asigurator, care se obliga sa despagubeasca firma asigurata in cazul in care partenerul de afaceri refuza sa efectueze plata la scadenta, din diverse motive. "Asigurarea de credit are rolul de a ajuta la stabilizarea fluxului de numerar al unei companii. Potrivit unui studiu, 18% din companii intra in faliment din cauza unor creante neachitate si a intrarii in incapacitate de plata a unor parteneri de afaceri", a declarat Cristian Ionescu, directorul general al Coface Romania.
Vanzarile catre stat nu sunt asigurate
Pe langa protectia impotriva creantelor neincasate, o asigurare a creditelor comerciale aduce multe alte beneficii. Printre acestea se numara protectia fluxului de numerar, usurinta in obtinerea de credite bancare prin posibilitatea cesionarii politei de asigurare catre banca finantatoare, asistenta in acordarea de credite comerciale, cat si in recuperarea debitelor restante si nu in ultimul rand stabilitatea afacerii.
Sunt excluse de la asigurare cazurile aflate in instanta, pentru care nu a fost data o sentinta definitiva, vanzarile de bunuri platite in avans sau prin acreditiv irevocabil, livrarile catre companii in insolventa sau prin incalcarea prevederilor legale. Totodata, asigurarea de credit comercial nu prevede acoperirea riscului pentru vanzarile realizate catre departamente guvernamentale si autoritati locale. "La nivel international, statul este vazut ca un debitor sigur, care va plati", a precizat Ionescu.
Integral in Curierul National
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des