PE si Consiliul au ajuns la un compromis privind tarifele de roaming
Data publicarii: 16-05-2007 | InternationalDelegatiile Parlamentului European si a Consiliului European au ajuns marti la un compromis privind tarifele de roaming, care urmareste reducerea cu jumatate a pretului apelurilor pe telefonia mobila efectuate in strainatate, se arata intr-un comunicat al grupului politic PPE-DE.
"Am ajuns la un compromis viabil dupa negocieri dificile si avem incredere ca vom intruni majoritatea in grupurile politice si, in final, in plenara. Acum trebuie ca si Consiliul (n.r. adica cele 27 de state membre in numele carora a negociat presedintia germana a UE) sa accepte acest compromis", au declarat Paul Rubig, raportorul pe aceasta tema al PE si presedinta Comisiei pentru industrie, cercetare, telecomunicatii si energie din PE, Angelika Niebler.
Cei doi au reamintit promisiunea de a ajunge la o solutie inainte de inceperea verii si de a reduce preturile la roaming considerabil si au subliniat ca acum e randul Consiliului sa accepte compromisul.
Cele doua parti au convenit ca preturile sa scada in urmatorii trei ani. Astfel, apelurile facute din strainatate vor fi de 49 de eurocenti in primul an, 46 in al doilea si 43 in cel de-al treilea an. La apelurile primite in strainatate, preturile vor scadea in etape de la 24 de eurocenti in primul an, la 22, respectiv la 19. Plafoanele sunt apropiate de valorile propuse de Parlament, 40 de eurocenti pentru apelurile efectuate si 15 pentru cele primite, fata de cele propuse de statele membre, 60, respectiv 30 de eurocenti.
Pe de alta parte, s-a ajuns la un compromis nu numai referitor la tarife, ci si la momentul din care vor fi ele aplicate. De aceasta data, castig de cauza a avut Consiliul.
Eurodeputatii au vrut initial ca utilizatorii sa beneficieze automat de noile tarife, odata ce reglementarea intra in vigoare, in timp ce cei 27 au vrut ca utilizatorii - informati de operatorii de telefonie mobila - sa opteze singuri pentru varianta de pret care le convine.
Potrivit compromisului la care s-a ajuns marti, abonatii vor primi de la operatori informatii privind constul actual al roamingului potrivit abonamentului pe care il detin, precum si noul model, cu preturile care nu vor trece de plafonul garantat de tariful convenit marti, Eurotariff (eurotarif). Apoi vor avea la dispozitie o perioada de trei luni de zile in care vor decide daca vor sa ramana la tarifele actuale sau sa treaca la eurotarif. Daca nu au optat in cele trei luni de zile, consumatorii cu abonament standard vor fi trecuti automat la eurotarif. Pe de alta parte, consumatorii care au abonamente care le ofera conditii speciale pentru apelurile in roaming vor ramane la acestea.
Termenii stabiliti marti trebuie aprobat de ambasadorii statelor membre la Bruxelles miercuri dupa-amiaza. Apoi proiectul de regulament va trebui adoptat de Parlamentul European in sesiunea plenara care va avea loc la Strasbourg saptamana viitoare, inainte de votul statelor membre din 7 iunie.
Textul ar putea intra in vigoare la jumatatea lunii iulie, potrivit unei declaratii facute de un diplomat pentru AFP, ceea ce ar insemna ca utilizatorii ar putea beneficia de noile tarife in toamna, si nu in vara, asa cum promisese Comisia Europeana atunci cand a propus aceasta reglementare.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii