Bancile straine isi pregatesc ofertele pentru piata romaneasca

Data publicarii: 14-05-2007 | Finante-Banci

Oficialii BNR se asteapta ca pana in toamna o serie de banci europene sa inceapa sa furnizeze servicii pe piata interna, noteaza Saptamana Financiara. Aderarea la UE a adus deocamdata romanilor posibilitatea de a face cumparaturi pe Internet cu moneda electronica. Principiul pasaportului unic european confera furnizorilor de servicii financiare din UE posibilitatea de a activa pe piata romaneasca in trei feluri: prin infiintarea unei subsidiare, prin sucursale locale sau in mod direct.

La ultima optiune s-a apelat puternic de la 1 ianuarie 2007, iar numarul bancilor straine care doresc sa ofere servicii financiare in Romania a crescut semnificativ. Daca la inceputul lunii februarie erau doar sapte, acum s-a ajuns la 48, conform datelor publicate de BNR.

Englezii ingroasa randurile

Cele mai multe banci provin din Marea Britanie - in numar de 12 -, printre ele facand parte nume sonore, cum ar fi Goldman Sachs, JP Morgan, Royal Bank of Scotland, UBS sau Morgan Stanley. Afluxul de banci englezesti nu se intalneste numai in Romania, ci si pe alte piete est-europene, cum ar fi Cehia, Ungaria, Polonia sau Slovenia. Acest lucru este explicat prin faptul ca London City este un centru financiar de referinta la nivel global, daca nu chiar cel mai important din lume.

Majoritatea acestor banci doresc sa aiba acces pe orice piata emergenta, fiind interesate in special de marile deal-uri: sindicalizari de credite, finantari corporative, asset management sau tranzactii cu titluri. In acest scop, ele nu au nevoie de o prezenta fizica in tara, iar in cel mai bun caz se opteaza pentru infiintarea unei reprezentante, daca volumul activitatii impune acest lucru.

Pe langa bancile britanice, o alta categorie de institutii financiare care s-au grabit sa obtina pasaportul european sunt grupurile financiare deja prezente in Romania prin subsidiare. Printre ele se numara ABN AMRO, Citibank, Erste Bank, Dexia, ING Bank, RZB Austria, Societe Generale si Volksbank. Obiectivul lor este atat de a participa la marile tranzactii financiare, cat si de a sprijini proiecte majore ale subsidiarelor locale, asigurandu-le, atunci cand este nevoie, suportul necesar.

Din zona Europei Centrale si de Est se remarca bancile unguresti, trei dintre ele - OTP Bank, MKB Bank si K&H - notificand banca centrala ca intentioneaza sa desfasoare activitati direct in Romania. Acestea au efectuat demersuri similare si pe alte piete din regiune. Comportamentul lor se explica prin faptul ca sunt printre putinele banci din noile state membre care incearca sa se impuna ca actori regionali. Aria lor de interes este Europa de Sud-Est, doua dintre ele fiind prezente si pe piata romaneasca - OTP si MKB.

Pregatirile sunt pe final

Chiar daca multe dintre bancile care au efectuat aceste notificari nu intentioneaza sa ofere imediat servicii financiare in Romania, unele dintre ele vor sa intre cat mai curand in paine, spun oficialii BNR. "Avem deja semnale si dovezi clare in acest sens. Exista documentatie depusa la autoritatea monetara pentru a putea sa inceapa activitatea nu foarte departe in timp, ci in lunile urmatoare pana in toamna", spune Florin Georgescu, prim-viceguvernator la banca centrala. El a precizat ca acest lucru va crea premisele pentru o oferta bancara mai ampla si mai diversificata, inclusiv pentru populatie.

Din cele 14 tipuri de activitati pe care bancile straine le pot desfasura in Romania, cele mai multe solicitari s-au facut pentru acordarea de credite, inclusiv credite de consum, credite ipotecare, factoring cu sau fara regres si finantarea tranzactiilor comerciale. De asemenea, se observa un interes foarte mare pentru atragerea de depozite, operatiuni de plati, asumare de angajamente si emitere de garantii, tranzactii in nume propriu si in contul clientilor cu valuta, contracte futures si optiuni, instrumente avand ca suport rata dobanzii si valori mobiliare.

Multe banci straine au dorit sa aiba posibilitatea sa subscrie la emisiunile de valori mobiliare si alte instrumente financiare si sa ofere servicii legate de aceste emisiuni, dar si sa furnizeze servicii de consultanta cu privire la structura capitalului, strategia de afacere sau servicii legate de fuziuni si achizitii.

Din cele 48 de banci straine care au depus notificare la BNR, 12 vor sa poata desfasura toata gama de activitati bancare la care directivele europene le da dreptul. La capatul opus se gasesc institutiile financiare specializate in oferirea anumitor servicii, astfel ca interesul lor este mai restrans. De exemplu, institutia franceza Euler Hermes s-a limitat in mare parte la asigurarea de credite si emiterea de garantii, activitatea in care este specializata. Acelasi lucru il putem spune despre danezii de la Saxo Bank, a caror activitate de baza este legata de tranzactiile financiare in nume propriu si in contul clientilor cu valute si diverse alte active.

Integral in Saptamana Financiara

Ultimele stiri pe BankNews.ro: