O fuziune Capitalia-UniCredit ar da nastere unui gigant bancar italian
Data publicarii: 14-05-2007 | InternationalO potentiala fuziune a bancilor italiene UniCredit si Capitalia ar da nastere unui grup bancar extrem de puternic, ce ar detine filiale in toata peninsula italiana precum si participatii extrem de atractive din punct de vedere financiar, sunt de parere analistii, relateaza Reuters.
Capitalia, considerata una din ultimele banci italiene ce poate fi preluata prin achizitia actiunilor prezente pe piata, este de mult vazuta ca urmatoarea tinta a tendintei de consolidare ce caracterizeaza momentan piata bancara.
Insa speculatiile privind o eventuala tranzactie au fost intensificate recent dupa ce atat Capitalia cat si UniCredit au angajat consultanti specializati in fuziuni si dupa ce sefii celor doua grupuri s-au intalnit la sfarsitul saptamanii trecute.
Unicredit, a carui valoare de piata se ridica la aproximativ 80 miliarde euro (108 miliarde dolari), a afirmat ca grupul Capitalia, evaluat la 18 miliarde euro, cu sediul la Roma, ar putea fi o potentiala tinta de preluare, chiar daca cele doua grupuri au negat ca se afla in discutii in acest sens.
"Credem ca cea mai posibila optiune ramane o fuziune cu UniCredit", a precizat un analist al Fox-Pitt, Kelton, Alessandro Roccati, estimand ca oferta de preluare se va ridica la 8,3 euro pentru fiecare actiune Capitalia.
Analistii sunt de parere ca aceasta afacere ar fi benefica pentru filialele celor doua grupuri, specializate in operatiuni de larg consum. Doua treimi din bancile UniCredit se afla in nordul Italiei, complementand prezenta puternica a Capitalia in sudul peninsulei, unde se afla peste doua treimi din filialele Capitalia.
Aceasta fuziune ar da nastere celei mai mari banci italiene din punct de vedere al valorii de piata, insa sunt mari sanse ca grupul rival Intesa Sanpaolo sa ramana principalul grup bancar italian pentru ca detine peste 5.500 de filiale in Italia, si o cota de piata de aproximativ 20%.
Banca rezultata dupa fuziunea UniCredit cu Capitalia ar exercita influenta asupra a doi actori de prim rang al sectorului financiar italian, Mediobanca si Generali. Colosul financiar italian ar detine 18% din banca comerciala Mediobanca si 6,5% din grupul de asigurari Generali.
Capitalia a fost analizata de multe banci straine doritoare sa preia o parte din cota de piata italiana, aici fiind inclus si cel mai mare actionar al Capitalia, grupul olandez ABN AMRO.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice