Firmele romanesti nu pun pret pe calificarea angajatilor

Data publicarii: 14-05-2007 | Afaceri

La aproximativ 16% dintre firmele romanesti, majoritatea angajatilor nu sunt incadrati pe post conform studiilor si calificarilor lor, reiese dintr-un studiu realizat de Ministerul Muncii. Acest lucru se poate observa cu precadere in cazul lucratorilor cu studii medii, care fie sunt incadrati pe pozitii ce necesita pregatire superioara, fie, din contra, ocupa functii pe care le pot ocupa lucratorii necalificati.

Studiul, care analizeaza evolutia ocupatiilor pe piata fortei de munca in Romania, scoate in evidenta faptul ca la 45,8% dintre firmele analizate, personalul cu studii medii e incadrat pe posturi pentru care se cer studii superioare. Acest lucru se intampla in acele sectoare de activitate pentru care exista cerere mare de personal si care nu pot fi acoperite cu forta de munca adecvata (cu precadre in domeniul constructiilor). In acelasi timp, la 41,3% dintre firmele evaluate, o mare parte dintre angajatii cu studii medii ocupa functii sub calificarile lor, lucru care se intampla in comert, industria extractiva si transport.

Salariile, pe primul plan

Mai surprinzator e faptul ca persoanele care au pregatire superioara sunt incadrate pe posturi pentru care sunt suficiente studii medii. Acest lucru se observa la peste 60% dintre firmele analizate, ce au ca obiect de activitate diferite activitati economice precum tranzactiile imobilare si comertul. Studiul explica si principala cauza: domeniile respective sunt bine platite, astfel ca unui angajat cu studii superioare ii este mai la indemana sa fie bine platit pe un post sub pregatirea lui decat pe un post corespunzator, dar mai prost platit. Pe de alta parte, din partea firmei, se poate vorbi de o "utilizare nerationala a resurselor umane", se mai specifica in studiu.

Curentul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: