Firmele romanesti nu pun pret pe calificarea angajatilor
Data publicarii: 14-05-2007 | AfaceriLa aproximativ 16% dintre firmele romanesti, majoritatea angajatilor nu sunt incadrati pe post conform studiilor si calificarilor lor, reiese dintr-un studiu realizat de Ministerul Muncii. Acest lucru se poate observa cu precadere in cazul lucratorilor cu studii medii, care fie sunt incadrati pe pozitii ce necesita pregatire superioara, fie, din contra, ocupa functii pe care le pot ocupa lucratorii necalificati.
Studiul, care analizeaza evolutia ocupatiilor pe piata fortei de munca in Romania, scoate in evidenta faptul ca la 45,8% dintre firmele analizate, personalul cu studii medii e incadrat pe posturi pentru care se cer studii superioare. Acest lucru se intampla in acele sectoare de activitate pentru care exista cerere mare de personal si care nu pot fi acoperite cu forta de munca adecvata (cu precadre in domeniul constructiilor). In acelasi timp, la 41,3% dintre firmele evaluate, o mare parte dintre angajatii cu studii medii ocupa functii sub calificarile lor, lucru care se intampla in comert, industria extractiva si transport.
Salariile, pe primul plan
Mai surprinzator e faptul ca persoanele care au pregatire superioara sunt incadrate pe posturi pentru care sunt suficiente studii medii. Acest lucru se observa la peste 60% dintre firmele analizate, ce au ca obiect de activitate diferite activitati economice precum tranzactiile imobilare si comertul. Studiul explica si principala cauza: domeniile respective sunt bine platite, astfel ca unui angajat cu studii superioare ii este mai la indemana sa fie bine platit pe un post sub pregatirea lui decat pe un post corespunzator, dar mai prost platit. Pe de alta parte, din partea firmei, se poate vorbi de o "utilizare nerationala a resurselor umane", se mai specifica in studiu.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice