Grasii si fumatorii, discriminati la angajare
Data publicarii: 12-05-2007 | HR/CariereNumeroase grupuri sociale - femeile, tinerii, varstnicii, minoritatile etnice, handicapatii sau homosexualii - continua sa se confrunte in mod frecvent cu restrictii la angajare (inclusiv salarii mai mici) sau cu atitudini jignitoare la locul de munca, releva ultimul raport al Organizatiei Internationale a Muncii (OIM).
Insa discriminarea la locul de munca sau la angajare a inceput sa imbrace forme noi, in special in tarile industrializate, afectand grupuri sociale ca fumatorii, obezii sau persoanele susceptibile sa dezvolte o boala congenitala, potrivit raportului dat publicitatii joi, noteaza Evenimentul Zilei.
"O atingere adusa dreptului la viata privata"
OIM citeaza chiar si exemplul unei alte agentii a Natiunilor Unite, OMS, care, in decembrie 2005, a anuntat ca nu mai angajeaza fumatori. Raportul admite ca "reducerea fumatului reprezinta un obiectiv legitim de sanatate publica" si ca fumatul "poate constitui un motiv valabil de concediere, in cazul in care dauneaza colegilor de serviciu sau altor persoane".
Insa, cu exceptia acestor cazuri, subliniaza OIM, concedierea unei persoane sau refuzul de a o angaja pentru ca fumeaza in afara programului "reprezinta o discriminare si o atingere adusa dreptului la viata privata".
Aceasta pozitie a OIM reprezinta o critica adusa legislatiei din tari precum Noua Zeelanda, unde autoritatile au stabilit anul trecut ca firmele care refuza sa angajeze fumatori nu comit nicio ilegalitate, pentru ca legea nu recunoaste fumatul ca fiind un posibil motiv de discriminare.
Raportul mai arata ca, in ceea ce priveste persoanele supraponderale sau cu colesterolul marit, exista informatii "care sugereaza ca, in mod frecvent, acestea fac obiectul unui tratament defavorabil", in special in companiile americane, care suporta costul asigurarilor medicale.
Legea combate discriminarea genetica
OIM citeaza si cazurile de discriminare a persoanelor susceptibile sa dezvolte o boala congenitala, exprimandu-si ingrijorarea in legatura cu testele genetice solicitate de anumiti angajatori, "care ar putea urmari concedierea nejustificata a unor persoane cu predispozitie spre asemenea boli sau refuzul de a le angaja".
Asemenea teste sunt justificate in unele cazuri, ca de pilda in situatiile in care angajatul ar putea fi expus contactului cu substante periculoase, admite OIM, care atrage atentia insa ca "luarea unei decizii de angajare bazata pe probabilitatea ca o persoana sa dezvolte o anumita boala este discriminatorie".
Raportul precizeaza ca in tari ca Danemarca, Franta, Suedia si Finlanda legislatia a fost adaptata pentru interzicerea acestei practici si ca discriminarea genetica a fost combatuta cu succes in justitie si in alte tari, precum SUA, Germania si Hong Kong.
In ultimul caz, trei barbati au castigat in instanta despagubiri pentru ca li s-a refuzat angajarea intr-o structura guvernamentala din cauza ca parintii lor sufereau de schizofrenie.
Integral in Evenimentul Zilei
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman