Tranzactiile cu euro, blocate la casele de schimb
Data publicarii: 11-05-2007 | Finante-BanciVanzarile de euro au fost blocate, vineri, la casele de schimb valutar din Capitala. Din cauza cotatiei foarte scazute (3,2841 lei pentru un euro), patronii refuza sa mai vanda. Acestia cumpara, in schimb, cantitati masive de euro in speranta ca vor revinde la un curs mult mai ridicat, in perioada urmatoare. Cine doreste sa schimbe lei in valuta se poate adresa insa bancilor comerciale.
Aceasta reactie a caselor de schimb a venit dupa ce joi, 10 mai, euro a atins o cota de alarma pentru economia nationala. Astfel, moneda europeana a inregistrat joi cea mai scazuta valoare din ultimii patru ani si jumatate, respectiv 3,28 lei. Daca aceasta tendinta se va mentine, specialistii estimeaza ca importurile vor creste in defavoarea exporturilor.
"S-a ajuns la o foame de lei, in conditiile in care depunerile populatiei sunt relativ stagnante sau intr-o usoara crestere. Exista o foame de credite, exista o foame de fonduri", a subliniat cnsultantul financiar Radu Baltazar.
Potrivit analistilor, cei mai castigati de pe urma evolutiei cursului de schimb sunt importatorii si cei care fac plati in euro, iar cel mai mult sufera exportatorii care au de onorat contracte incheiate la un curs al monedei europene de 3,5 lei.
Acestia mai subliniaza ca, pana la sfarsitul anului tendinta este de apreciere a leului, astfel incat, pe termen scurt, ne-am putea confrunta cu o serie de urcusuri si coborasuri.
Banca Nationala a Romaniei nu a mai intervenit pe piata valutara de mai bine de doi ani. In opinia specialistilor, insa, daca euro va scadea pana la 3,25 lei, BNR va fi obligata sa intervina, pentru ca economia nationala nu va putea sustine un astfel de curs.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani