Tranzactiile cu euro, blocate la casele de schimb
Data publicarii: 11-05-2007 | Finante-BanciVanzarile de euro au fost blocate, vineri, la casele de schimb valutar din Capitala. Din cauza cotatiei foarte scazute (3,2841 lei pentru un euro), patronii refuza sa mai vanda. Acestia cumpara, in schimb, cantitati masive de euro in speranta ca vor revinde la un curs mult mai ridicat, in perioada urmatoare. Cine doreste sa schimbe lei in valuta se poate adresa insa bancilor comerciale.
Aceasta reactie a caselor de schimb a venit dupa ce joi, 10 mai, euro a atins o cota de alarma pentru economia nationala. Astfel, moneda europeana a inregistrat joi cea mai scazuta valoare din ultimii patru ani si jumatate, respectiv 3,28 lei. Daca aceasta tendinta se va mentine, specialistii estimeaza ca importurile vor creste in defavoarea exporturilor.
"S-a ajuns la o foame de lei, in conditiile in care depunerile populatiei sunt relativ stagnante sau intr-o usoara crestere. Exista o foame de credite, exista o foame de fonduri", a subliniat cnsultantul financiar Radu Baltazar.
Potrivit analistilor, cei mai castigati de pe urma evolutiei cursului de schimb sunt importatorii si cei care fac plati in euro, iar cel mai mult sufera exportatorii care au de onorat contracte incheiate la un curs al monedei europene de 3,5 lei.
Acestia mai subliniaza ca, pana la sfarsitul anului tendinta este de apreciere a leului, astfel incat, pe termen scurt, ne-am putea confrunta cu o serie de urcusuri si coborasuri.
Banca Nationala a Romaniei nu a mai intervenit pe piata valutara de mai bine de doi ani. In opinia specialistilor, insa, daca euro va scadea pana la 3,25 lei, BNR va fi obligata sa intervina, pentru ca economia nationala nu va putea sustine un astfel de curs.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii