Se va interzice reclama la alimentele ''miraculoase''
Data publicarii: 11-05-2007 | MediaAutoritatile incearca sa-i scuteasca pe cetateni de reclamele si de etichetele alimentelor in care sunt prezentate calitatile terapeutice ale marfurilor, ajungandu-se chiar la interzicerea comercializarii celor prezentate ca fiind din categoria "miraculoase". Daca va fi aprobat proiectul de ordin comun elaborat de Ministerul Sanatatii, Ministerul Agriculturii si Autoritatea pentru Protectia Consumatorilor, folosirea in publicitate si pe etichetele alimentelor a cuvintelor care atribuie produselor proprietati terapeutice sau ecologice va fi interzisa.
Potrivit Mediafax, reclamele la alimente vor renunta, in scurt timp, la cuvinte precum "igiena", "ecologic", "biologic", "natur" sau "pur". Mai mult decat atat, in publicitatea si etichetarea produselor alimentare nu va mai fi permisa utilizarea de cuvinteprecum "igiena", "medical", "bolnav", "farmacie", "boala", "remediu", "medicament", nume de boli, numele sau reprezentarea de simptome ale bolilor ori ale persoanelor bolnave, potrivit proiectului de act normativ.
De asemenea, se vor interzice cu desavarsire orice referinte la slabire sau ingrasare, nume sau reprezentari, chiar si stilizate, ale organelor umane, reprezentari de persoane, imbracaminte sau aparate care pot sugera profesii medicale, paramedicale sau farmaceutice.
Pentru ca se gandesc la sanatatea si la linistea cetatenilor, autoritatile iau in calcul si interzicerea oricaror referinte care genereaza sau exploateaza sentimente de teama, frica sau credulitate, referinte la recomandari, atestari, declaratii ori prescriptii medicale sau la declaratii de aprobare, cu exceptia mentiunii ca un produs nu poate fi consumat sau folosit decat cu avizul medicului.
Fara mentiunea "calitati speciale"
In publicitatea si etichetarea produselor alimentare este interzisa utilizarea cuvintelor, a expresiilor, a textelor sau, dupa caz, a reprezentarilor "ecologic", "biologic", "organic", "natur", "pur" ori sa se induca faptul ca produsul de marca poseda calitati speciale, atunci cand toate produsele alimentare similare, cu aceeasi compozitie, prezinta aceleasi calitati. Proiectul de ordin mai prevede, potrivit Mediafax, ca prezentarea in vederea comercializarii, precum si comercializarea produselor prezentate ca miraculoase va fi interzisa.
"Orice practici de prezentare in vederea comercializarii, comercializarea produselor, precum si oferirea cu titlu gratuit a produselor care, fiind in legatura cu produsele sau cu aparatele, altele decat cele medicale, fac referire in mod abuziv la imbunatatirea starii de sanatate a consumatorului, sunt interzise", se arata in proiect.
Prin produse prezentate ca miraculoase se inteleg acele produse cu asa-zis efect asupra sanatatii, altele decat cele inregistrate oficial ca produse medicamentoase sau dispozitive medicale, prezentate ca avand proprietati care sa permita tratamentul sau prevenirea bolilor la om, utilizate in vederea stabilirii unui diagnostic medical. De asemenea, vor disparea si reclamele la produsele destinate refacerii, corectarii sau modificarii functiilor fiziologice, si care, neavand, insa, o sustinere stiintifica, nu garanteaza rezultatele promise consumatorilor.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii