Dai un Logan si te faci bancher

Data publicarii: 09-05-2007 | Finante-Banci

Cu o investitie initiala de 7.000 de euro puteti deveni administratorul unui ghiseu bancar, noteaza Cotidianul. Doua dintre bancile din Romania isi scot ghiseele la vinzare. Mai precis, le dau intr-un sistem asemanator cu franciza. Volksbank si ING au ales calea dezvoltarii ca numar de sucursale prin intermediul parteneriatului cu oamenii din afara sistemului bancar. Aproape doua sute de oameni au ales deja sa se lanseze astfel in afaceri bancare. "In 2006, ING Bank Romania avea deschise 110 ING Offices, iar in aprilie 2007 numarul acestora ajunsese deja la 120", ne-au spus cei de la ING Romania. Volksbank are 66 de unitati deschise in sistem de franciza.

Costurile pe care le implica deschiderea unei afaceri de acest tip nu depasesc 10.000 de euro. "Partenerii trebuie sa propuna bancii unul sau mai multe sedii pentru desfasurarea activitatii, ce trebuie sa indeplineasca mai multe conditii: sa fie in orase in care exista deja o sucursala Volksbank sau este in curs de deschidere, sa fie la mai mult de 1 km de o sucursala a bancii, sa aiba cel putin intre 50 si 100 mp suprafata utila, sa fie intr-o zona rezidentiala si cu acces stradal intens, parter, intr-un imobil cu o stare generala buna", spun cei de la Volksbank.

In Bucuresti, inchirierea unui astfel de sediu ar fi de aproximativ 400 de euro pe luna, iar inchirierea trebuie facuta pe minimum doi ani. Un ghiseu ING este ceva mai ieftin. "Pentru a demara aceasta afacere, investitia initiala necesara se ridica la aproximativ 22.500 de lei si reprezinta pretul intrarii in acest parteneriat", spun reprezentantii ING. La cursul zilei, valoarea reprezinta aproximativ 7.000 de euro. In cazul Volksbank, la costurile imobilului se adauga si investitiile in utilare. Nu este si cazul ING.

Portretul-robot al candidatului perfect descrie o persoana cu experienta manageriala, dar nu neaparat cu studii superioare. "Un candidat interesant pentru ING din aceasta perspectiva trebuie sa aiba experienta manageriala, precum si in vinzari si in construirea unei echipe", spun reprezentantii ING. Pentru Volksbank, un atu ar fi si experienta in domeniul bancar.

Ce se poate si ce nu

In "caietul de sarcini" al bancherului francizat sint destule restrictii, dar si beneficii. Legea bancara impune institutiilor de credit anumite restrictii. Prin urmare, francizele bancare nu pot accepta bani de la populatie. In cazul Volksbank, in unitatile francizate se pot obtine informatii despre credite si se poate depune dosarul cu documentele necesare unui imprumut. Insa creditul va fi aprobat de o sucursala obisnuita, iar ratele vor fi platite ori prin bancomate, ori la sucursalele care apartin bancii. Francizatul primeste 1% din volumul creditului si 0,7% din dobinda lunara platita de clienti. Pentru imprumuturi acordate companiilor mici, francizatul primeste 50% din comisionul initial perceput si 1% din volumul creditului.

Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: