Pana in 2012, zona Predeal - Sinaia ramane fara terenuri
Data publicarii: 08-05-2007 | ImobiliareCererea foarte mare de terenuri pentru constructia de locuinte de vacanta sau ansambluri rezidentiale a luat proportii nebanuite pe Valea superioara a Prahovei (Sinaia, Busteni, Azuga si Predeal), noteaza Curierul National. Cumparatorii vin, in general, din marele orase ale tarii, Bucurestiul fiind capul de afis, dar si din strainatate. Loturi sunt din ce in ce mai putine, iar pretul metrului patrat creste substantial de la an la an.
"Daca se pastreaza ritmul actual de cerere - si cu siguranta se va pastra - in patru-cinci ani toata zona delimitata de Sinaia intr-o parte si Predeal in cealalta va fi plina. Cel mai repede se vor vinde terenurile din Sinaia, care este cea mai cautata statiune", estimeaza Mihaela Tonita, consultant in cadrul agentiei imobiliare Katec Group pe zona Sinaia - Predeal. Potrivit acesteia, penuria de terenuri disponibile si cu suprafate de peste 500 de metri patrati a facut ca preturile sa aiba ritmuri de crestere galopante.
"In Sinaia din august, anul trecut, si pana in prezent pretul terenurilor, in medie, s-a triplat. Faptul ca este cea mai animata statiune si existenta Pelesului au facut ca firmele si persoanele fizice sa se ingramadeasca in a cumpara terenuri aici", arata Tonita. La concurenta cu Sinaia se afla si Predealul, unde, de asemenea, preturile au urcat cu 200% de anul trecut si pana in prezent, in timp ce in Busteni cresterea a fost de "doar" 80%. Pentru anul in curs estimarile arata ca nu vor mai exista cresteri atat de mari ale pretului metrului patrat, o majorare de 20% fiind insa perfect posibila. In afara de cumparatorii romani, alti clienti importanti provin din afara granitelor tarii in ultimul timp facandu-se simtita prezenta puternica a investitorilor englezi si israelieni.
Oficialul Katec a tinut sa precizeze ca este vorba, in special, de cetateni de etnie romana, plecati de mai multi ani si care prefera sa-si cumpere case de vacanta in tara de origine. Multe dintre firmele cu capital strain apeleaza la fondurile de investitii care, la randul lor, insarcineaza o agentie comerciala care sa recomande cele mai bune terenuri atunci cand se decid sa efectueze o investitie pe Valea Prahovei. Fondurile necesare provin din resurse interne dar sunt si atrase.
Cetatenii cumpara in medie 500 mp, firmele de opt ori mai mult
Pe intreaga Vale a Prahovei persoanele fizice cumpara in general loturi de 500 metri patrati, pentru constructia unei locuinte, si care sa aiba acces la utilitati, daca nu chiar pe suprafata terenului, atunci cel putin la hotar (in imediata lui apropiere), ne spune Cristina Avram, consultant in cadrul aceleiasi firme. Companiile prefera spatiile mult mai mari, cel putin 3.000 - 4.000 metri pe care pot sa dezvolte mai multe locuinte.
In unele cazuri, chiar primariile locale impun suprafata minima care poate fi achizitionata cum este, de exemplu, zona Trei Brazi din Predeal, unde nu se pot achizitiona terenuri mai mici ce 1.000 metri patrati, din cauza dificultatii accesului la utilitati sau zona Cioplea, din aceeasi statiune unde suprafata minima este de 500 metri patrati. Potrivit lui Avram, circa 30% din cumparatori achizitioneaza terenuri pentru a le revinde ulterior la preturi mai mari.
Terenurile cu acces la canalizare, cele mai scumpe
Cea mai mare problema pe Valea Prahovei este canalizarea. Daca accesul la curent, apa, gaze se poate gasi la cea mai mare parte a terenurilor, canalizarea este insa ceva ce se poate gasi destul de rar, asa ca fiecare proprietar apeleaza la ceea ce-i permite bugetul, fie ca se numeste fosa septica, fie microstatie de epurare, precizeaza Tonita.
Asa se face ca cele mai cautate terenuri sunt cele care au acces la canalizare, cum ar fi cele din Sinaia, zona Furnica (250 - 400 euro/metru patrat) sau Peles (180 - 250 euro) si Predeal, zona Cioplea (250 - 500 euro).
Terenuri cu toate facilitatile se mai gasesc si in Campina, cat si in comuna Cornu, unde detine o locuinta si fostul premier Adrian Nastase. Pe toata zona Prahovei sunt in plin lucru racordarile la retelele de apa, curen, gaze si canalizare, dar, avand in vedere numarul tot mai mare de locuinte care se construiesc, primariile sunt cu mult depasite de situatie, mai afirma reprezentantii Katec.
Integral in Curierul National
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani