Secretele negocierii salariului
Data publicarii: 07-05-2007 | HR/CariereDaca vei spune "da" primei oferte de salariu facute de angajator, atunci inseamna ca ai renuntat la posibilitatea de a avea o leafa mai mare, noteaza Evenimentul Zilei. Cand vine vorba de negocierea salariului, un cuvant din doua litere te poate costa mii de dolari. Daca spui "da" primei oferte pe care o auzi, atunci ai aruncat definitiv prosopul fara lupta si ai renuntat la orice speranta ca angajatorul tau sa faca oferte mai bune", scrie "The Times".
Jack Chapman, autor al cartii "Negociaza-ti salariul: cum sa faci 1.000 de dolari pe minut", citat de cotidianul britanic, este de parere ca toti ar trebui sa spunem "hmm" primei oferte. In felul acesta, explica el, te-ai putea ridica de la un salariu minim la unul mediu.
Pauza de efect iti poate mari leafa
In cartea sa, Chapman spune ca prima regula pentru negocierea salariului este sa amani discutia despre suma pana cand angajatorul va avea ocazia sa te cunoasca. "Oamenii intotdeauna depasesc bugetul pentru lucruri pe care si le doresc cu adevarat. La fel si o companie va depasi bugetul daca intr-adevar te vrea", spune Chapman.
El subliniaza ca pauzele neplacute dintr-o discutie se pot intoarce in favoarea ta. La orice oferta ti se face, poti raspunde cu o scurta perioada de gandire. "Cel care te intervieveaza va fi nerabdator sa auda raspunsul. S-ar putea sa mareasca suma fara ca tu sa faci ceva. Ezitarea ta a dat deja de inteles ca nu esti foarte incantat", explica autorul.
Iar negocierea nu se opreste aici. Daca ai studiat bine terenul inainte, ar trebui sa stii cam in ce limite se incadreaza salariul pentru job si sa incepi sa te pozitionezi favorabil. Atentie, sa nu exagerezi insa, pentru ca si cel mai disperat angajator iti va arata usa.
Pentru a afla cat poti castiga in pozitii similare, acceseaza www.bestjobs.ro/salariu sau apeleaza la asociatiile profesionale din domeniul tau.
Expertii recomanda sa nu spui direct suma pe care o vrei, ci sa astepti oferta. Daca totusi esti intrebat care sunt pretentiile tale, trage de timp! "Spune "as lua in considerare orice oferta rezonabila"", sfatuie Laura Chilom, senior consultant al www.ejobs.ro.
Comparatie
Poarta-te ca la vanzarea unei masini!
Autorul Jack Chapman compara negocierea salariului cu vanzarea unui autoturism. "Sa spunem ca ceri 6.000 de dolari. Vine cineva si o ia pentru proba. Apoi se intoarce si spune ca o ia cu 6.000. Atunci te gandesti ca probabil nu ai cerut destul si nu te simti prea bine ca ai lasat-o asa de ieftin.
Dar daca tipul vine inapoi si spune ca-ti da 5.500 pe masina? Tu spui "nu", cu mai putin de 6.000 n-o dau! Si el o ia cu 6.000. In ambele cazuri iei 6.000 pe masina, dar in prima situatie nu esti multumit, pe cand in a doua, da. Chiar daca negocierea salariului nu va aduce de la inceput o suma mare, macar te vei simti multumit ca ai incercat", scrie Chapman.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des