Taxa auto afecteaza peste jumatate din microintreprinderi
Data publicarii: 04-05-2007 | AfaceriConsiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii (CNIPMM) solicita eliminarea taxei de prima inmatriculare, considerand ca aceasta este profund discriminatorie si afecteaza mai mult de jumatate din microintreprinderile din Romania.
Dintr-un numar de 550.000 de IMM-uri, "500.000 sunt microintreprinderi, iar din acestea mai mult de jumatate nu au resursele necesare sa achizitioneze un autoturism", a declarat Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR.
Consiliul a primit de la IMM-urile membre numeroase critici privind taxa de prima inmatriculare, considerand ca aceasta ar altera mediul concurential, incalca principiile fundamentale ale UE si ar aduce dezechilibre in viata agentilor economici mici si mijlocii din domeniu, acestia fiind supusi unei noi parafiscalitati. "Sustinem cu toata taria eliminarea acestei taxe, iar noi am ridicat aceasta problema din punctul de vedere al micilor intreprinzatori", a spus Nicolescu.
Ministerul Economiei si Finantelor a trimis, in aceasta saptamana, comisarului european, Laszlo Kovacs, o informare referitoare la decizia Guvernului de la Bucuresti de a respecta cerintele Comisiei Europene pentru aplicarea taxei auto, formula noua de calcul a acesteia urmand a fi stabilita impreuna cu expertii europeni.
Comisia Europeana a solicitat guvernului sa modifice taxa de inmatriculare, astfel incat sa fie eliminata discriminarea dintre masinile second-hand inmatriculat in Romania, care sunt vandute fara taxa, si cele din alte tari UE, care sunt taxate. De asemenea, Comisia a cerut ca vechimea sa nu fie considerata un factor care favorizeaza poluarea si, in consecinta, taxa sa nu depaseasca valoarea reziduala a masinii.
Comisia Europeana a declansat, pe 20 martie 2007, procedura de infringement (incalcare a tratatelor) impotriva Romaniei pentru taxa de inmatriculare. Comisia Europeana considera ca taxa de prima inmatriculare, intrata in vigoare la 1 ianuarie 2007, contravine jurisprudentei Curtii Europene si Tratatului de aderare a Romaniei la UE. CE contesta modul de calcul al taxei pentru masinile vechi si incalcarea principiului nediscriminarii intre cetatenii UE. Astfel, din cauza sistemului de calcul, nivelul taxei pentru masinile vechi depaseste valoarea reziduala a masinilor, iar masinile second hand vandute de cetatenii romani nu sunt taxate la vanzare asa cum se intampla cu cele vandute de alti cetateni UE.
Taxa de prima inmatriculare, in vigoare de la 1 ianuarie 2007, se calculeaza in functie de trei variabile: vechimea masinii, tipul de catalizator (euro) si capacitatea cilindrica a masinii. Nivelul taxei porneste de la 68 de euro, pentru autovehiculele noi, foarte mici, cu o capacitate cilindrica de 600 cmc, dotate cu euro 4 si ajunge pana la 8.586 euro pentru autoturismele mai vechi de sase ani, fara euro si cu o capacitate cilindrica de peste 3.000 cmc.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des