Cele mai prietenoase regimuri fiscale din lume
Data publicarii: 04-05-2007 | InternationalIn lume functioneaza aproximativ 73 de paradisuri fiscale, insa date precise despre sumele de bani care ajung aici nu exista, informeaza Adevarul. Daca unele lucruri nu pot fi evitate, nu este necesar sa se numere printre ele si taxele care ingroasa buzunarul statului. In fond, este o piata globala, iar in lume exista o sumedenie de tari incantate sa-i primeasca pe expatii dornici sa-si pastreze conturile intregi. Iar pentru unii acesta este paradisul pe pamant, chiar daca este doar unul fiscal.
Adevarul este ca nu exista insa niciun paradis fiscal care sa-i multumeasca pe toti. Unele zone s-au specializat pe activitatile bancare, altele servesc interesele multinationalelor, in timp ce celelalte aduna sub umbrela lor protectoare bogatii lumii. In plus, despre aceasta lume a finantelor "offshore" - tarile sau jurisdictiile cu o legislatie fiscala fie fara impozite, fie cu impozite foarte scazute -, nu totul este de bine.
Organizatiile nonprofit si unele guverne spun despre paradisurile fiscale ca de fapt sunt refugii unde teroristii si traficantii de droguri isi spala banii negri. Cu toate acestea, majoritatea acuzatiilor sunt scenarii de film. Cel putin la aceasta concluzie au ajuns specialistii companiei de consultanta "Sovereign Society Offshore".
Incalcarea intimitatii este pedepsita cu inchisoarea
Panama, Liechtenstein, Elvetia si toate celelalte raiuri ale finantelor au legi stricte referitoare la spalarea banilor negri pentru a se asigura ca institutiile financiare care-si au sediul acolo nu sunt folosite in scopuri ilicite. Iar pentru asta exista departamente speciale care investigheaza orice posibila incalcare a acestor reglementari. In plus, bancile "offshore" au proceduri stricte de "cunoastere a clientului" astfel incat conturile "numerotate" anonime au devenit doar poveste.
Cat timp afacerile sunt legale, secretele financiare sunt aparate cu sfintenie. In paradisurile fiscale este interzisa dezvaluirea oricarui aspect al tranzactiilor financiare, inclusiv informatii cu privire la conturile bancare private, fara un ordin judecatoresc. Multe dintre jurisdictiile "offshore" impun amenzi uriase sau chiar pedeapsa cu inchisoarea pentru angajatii bancilor care incalca intimitatea unui posesor de cont.
Tari ca Bahamas fac din statutul de paradis fiscal o parte a strategiei lor de marketing. Si au si de ce. Locuitorii bastinasi, dar si rezidentii straini nu platesc niciun fel de taxa. "Bahamasul beneficiaza indirect de pe urma acestei politici. O persoana care vine aici va cumpara proprietati sau va face o afacere", afirma consultantul Terrance Bain de la firma de contabilitate si controlul taxelor, FT Consultants, din Bahamas, citat de revista "Forbes".
Unul din cinci conturi, inregistrat intr-un paradis fiscal
Date despre dimensiunea averilor pastrate "offshore" sunt greu de obtinut din moment ce nici guvernele, nici institutiile financiare nu sunt interesate sa obtina o privire de ansamblu asupra acestor refugii financiare.
Banca pentru Depozite Internationale (BDI), care inregistreaza date referitoare la depuneri in numerar pentru fiecare tara, estimeaza ca la nivel global, in 2004, a existat un total de 14.000 de miliarde de astfel de depozite dintre care 2.700 de miliarde erau pastrate in tarile "offshore". Asta inseamna ca unul din cinci depozite este inregistrat intr-un paradis fiscal.
In schimb, compania de cercetare Merrill Lynch/Cap Gemini's estima in 1998 ca o treime din averile celor cu peste un milion de dolari erau pastrate "offshore".
In raiul fiscalitatii este importanta rezidenta, nu cetatenia
Conform celui mai recent raport, intre 2002 si 2003, averile acestora numarau un total de 27.000 de miliarde, dintre care 8.500 de miliarde (31%) erau inregistrate intr-un paradis fiscal. Merrill Lynch estimeaza o crestere a acestor averi "offshore" cu 600 de miliarde anual. Ceea ce ar inseamna ca in prezent cifra a ajuns la 9.700 miliarde de dolari.
Majoritatea tarilor "offshore" stabilesc taxele in functie de rezidenta, si nu de cetatenie. Asa ca, de exemplu, europenii de pretutindeni pot veni in Elvetia pentru a scapa de platile catre stat. Compania americana falimentara, candva un gigant energetic, a declarat un profituri de 2,3 miliarde de dolari, intre 1996 si 1999, dar nu a platit nicio taxa guvernului SUA. Pentru asta a fost nevoie de o retea de 3.500 de companii dintre care 440 erau inregistrate in paradisul fiscal din Insulele Cayman.
In lume, sunt nu mai putin de 73 de astfel de refugii pentru evitarea taxelor, conform datelor detinute de organizatia nonprofit Tax Justice Network., care militeaza impotriva acestor paradisuri pentru cei bogati. Motivul invocat este faptul ca acestea alimenteaza saracia in lume.
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului