Taxa verde pentru electrocasnice ar putea fi stabilita in cateva saptamani
Data publicarii: 03-05-2007 | EconomieCeced va depune, saptamana viitoare, documentatia necesara autorizarii la Ministerul Mediului, urmand ca, in cateva saptamani, sa obtina autorizatia si sa stabileasca valoarea taxei verzi pentru electrocasnice, a declarat, joi, directorul general Ceced, Catalin Gurau. "Noi vom depune documentatia saptamana viitoare la Ministerul Mediului si speram ca, in cateva saptamani, in functie de ritmul de lucru al comisiei, sa obtinem autorizatia, dupa care comunicam valoarea taxei.
In ceea ce priveste valoarea taxei, Gurau a precizat ca acesta nu va fi unica, asa cum e cazul celei pentru produsele IT&C, ci "va fi diferentiata in functie de costurile de reciclare pe care le presupune dimensiunea si complexitatea fiecarui produs in parte. Nu poti avea acelasi timbru pentru un frigider si pentru o cafetiera".
Consilierul din cadrul Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD), Simona Vaida, a declarat, joi, ca taxa verde pentru produsele electrocasnice si pentru echipamentele de iluminat va fi stabilita numai dupa ce cele doua organizatii colective care si-au declarat intentia de a prelua responsabilitatile producatorilor de colectare si reciclare ale acestor deseuri vor obtine autorizatia de la Ministerul Mediului. "Ceced si Recolamp nu au depus inca documentatia la Ministerul Mediului si abia apoi vom putea vorbi despre taxa verde pentru aceste produse", a adaugat reprezentantul MMDD.
Taxa verde trebuie sa fie vizibila pentru consumatori, fiind clar specificata in factura noului produs comparat. Eco Tic a stabilit deja o taxa pentru recoltarea si gesionarea produselor IT&C, respectiv sapte lei/produs.
In ceea ce priveste valoarea taxei, Simona Vaida a precizat ca aceasta va fi de cel mult 21 de euro, aplicabila deseurilor albe - frigidere, masini de spalat, aparate de aer conditionat. "Potrivit unui studiu ICPE (Institutul de Cercetari Electrotehnice) privind evaluarea costurilor pentru gestionarea echipamentelor electrice si electronice, cea mai mare taxa ar putea fi de 21 de euro pentru electrocasnicele albe, iar, pentru echipamentele IT&C, maximul evaluat de studiu este de 7 euro pe produs", a precizat Vaida.
In urma cu cateva zile, ministrul mediului, Attila Korodi, isi exprima nemultumirea fata de lipsa de interes a asociatiilor colective pentru obtinerea autorizatiei, considerand ca nu sunt parteneri viabili pentru acest demers.
Eco Tic reuneste 107 companii din sectorul IT&C si al electrocasnicelor, carora le-a preluat responsabilitatile privind realizarea obiectivelor anuale de colectare, reutilizare, reciclare si valorificare a deseurilor de echipamente electrice si electronice. Organizatia va colabora cu autoritatile locale si centrale, cu prestatorii de servicii in domeniul gestionarii deseurilor electronice si cu celelalte organizatii.
Eco Tic este prima asociatie care a obtinut licenta de operare in domeniu de la MMDD si Agentia Nationala pentru Protectia Mediului pentru reciclarea produselor IT.
Celelalte doua organizatii care si-au declarat intentia de a prelua responsabilitatile de colectare si reciclare ale producatorilor de echipamente electrice si electronice sunt Ceced Romania - pentru aparate de uz casnic de mici si mari dimensiuni si de larg consum - si Recolamp - pentru echipamente de iluminat.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman