Ce tip de dobanda este mai avantajoasa pentru un credit?
Data publicarii: Astazi, 02-05-2007 | Finante-BanciBancile incearca sa ofere solicitantilor de credite dobanzi cat mai atractive. Unele banci percep o dobanda variabila pe toata perioada de creditare, altele o dobanda fixa, iar in ultimul timp tot mai multe banci apeleaza la dobanda mixta: fixa in primii ani iar ulterior variabila, noteaza Ghiseul Bancar. Ce tip de dobanda este cel mai avantajos pentru noi? Dar care sunt avantajele sau inconvenientele fiecareia dintre acestea?
Dobanda fixa
In cazul dobanzilor fixe pe toata perioada de creditare, rata lunara de rambursare a creditului nu se va modifica, chiar daca dobanzile de pe piata bancara vor scadea in urmatorii ani. Un avantaj pentru cei care apeleaza la astfel de credite cu dobanda fixa este faptul ca vor sti dinainte valoarea exacta a ratei lunare ce o vor avea de platit. Poate fi un avantaj pentru creditele pe termen scurt.
In cazul creditelor pe termen lung insa, dobanda fixa nu este recomandabila, intrucat tendinta este ca dobanzile sa scada in urmatorii ani si in consecinta si rata lunara poate scadea.
De acest avantaj pot beneficia cei care contracteaza credite cu dobanda variabila. Acest tip de dobanda se modifica periodic (odata la trei luni sau la sase luni), in functie de evolutia dobanzilor de pe piata, dar si de politica bancii.
Asadar, exista si riscul ca dobanzile de pe piata bancara sa creasca si atunci si rata lunara a creditului sa se majoreze.
Dobanda mixta
In ultima vreme insa, tot mai multe banci propun clientilor o dobanda mixta, adica fixa in primii ani de creditare, de obicei mult mai mica decat o dobanda variabila, iar ulterior o dobanda variabila.
Avantajul acestui tip de dobanda este de ambele parti: client si banca: data fiind dobanda mica, solicitantii de credit pot obtine credite cu o valoare mai mare decat cele cu dobanda variabila. In acelasi timp, dobanzile mici permit bancilor sa-si promoveze mai eficient creditele.
Exista insa o mica/mare problema in cazul acestor dobanzi mixte sau introductorii, cum mai sunt denumite.
Mai precis, dupa expirarea anului sau anilor cu dobanda fixa mica, clientii se trezesc ca rata de plata creste considerabil, ca urmare a majorarii dobanzii, adica transformarea dobanzii fixe in dobanda variabila, diferenta putand fi chiar si de 2 sau 3 puncte.
Exista astfel riscul ca beneficiarii creditelor sa nu-si mai poata plati integral sau la timp rata la credit.
De aceea, bancile ar trebui sa-si informeze foarte bine clientii cu privire la acest risc, mai precis la posibilitatea de majorare substantiala a ratei.
Totusi, data fiind tendita de crestere a nivelului de trai si a salariilor, acest risc poate fi diminuat in cazul Romaniei. O problema de acest fel ar putea aparea (si a aparut, de altfel, recent, in America, unde nivelul de trai nu are aceeasi crestere ca in cazul tarii noastre).
O solutie de scapare in cazul in care dobanda pe care ati ales-o nu mai este convenabila este sa apelati la refinantare.
Adica sa contractati un nou credit, mai avantajos (de la aceesi banca sau de la alta), care sa aibe o dobanda mai mica si in consecinta si o rata mai mica. Cu banii obtinuti din noul credit puteti sa achitati creditul vechi si sa ramaneti si cu o suma de bani in plus.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii