''Fantomele'' ataca sistemul bancar
Data publicarii: 02-05-2007 | Finante-BanciBancile din Romania pierd milioane de euro acordand credite unor "clienti" cu acte de identitate false, angajati ai unor firme-fantoma, noteaza Adevarul. In Romania a aparut o noua specie de infractori, experti in escrocarea sistemului bancar. Sunt cunoscuti sub numele de "fantome". Opereaza organizat, folosind acte de identitate false sau folosindu-se de documentele unor oameni ai strazii.
Mecanismul infractional perfectionat de "fantome" implica si infiintarea unor societati special create pentru angajari fictive si implicit pentru eliberarea unor adeverinte de venit. Dupa trei luni de zile de la infiintare, "fantoma" ("angajatul") primeste adeverinte care "certifica" primirea unui salariu imens, astfel incat creditele obtinute sa fie cat mai mari. Cei care infiinteaza firma au rabdarea necesara chiar si pentru a astepta trecerea unui an de zile pentru a plati impozitele si taxele catre stat. Scopul este obtinerea unui "cazier" fiscal corespunzator, in cazul, care vreo banca ar cere relatii despre firma respectiva. Astfel de cazuri sunt intalnite cu predilectie atunci cat sunt concepute tunuri, adica o singura firma emite mai multe adeverinte pentru mai multe credite. Dupa ce operatiunea s-a incheiat cu succes, firma este abandonata.
Complici din interiorul bancilor
Fenomenul a ajuns la apogeu in ultima perioada pe fondul relaxarii conditiilor de accesare a creditelor pentru nevoi personale. Politistii au intocmit in ultimul an 1.368 de dosare penale, fiind cercetate peste 3.000 de persoane. Prejudiciul a fost stabilit, pana in prezent, la aproape sase milioane de RON. Doar o mica parte din prejudiciu a fost recuperata, aproximativ 20 la suta. Victime ale escrocilor au fost toate bancile care acorda credite pentru nevoi personale si, in mai multe cazuri, capii retelelor au beneficiat de complicitatea unor functionari din interior.
Anchetele politiei au stabilit ca in cateva zeci de cazuri creditele pentru "fantome" au fost acordate contra unor spagi substantiale, cu ajutorul ofiterilor de credit: "Avem 136 de infractiuni de coruptie in aceasta operatiune, unde sunt acuzati functionari bancari. Cum i-am identificat? Prin mai multe metode. Unii au fost «turnati» de complici in timpul cercetarilor. Pe altii i-am identificat observand ca acelasi functionar bancar aproba creditul la diferite persoane care se prezentau la ghiseu cu documente false, dar care faceau parte din aceeasi grupare", ne-a declarat chestorul Dan Bucur, seful Directiei de Investigare a Fraudelor, din cadrul IGP.
Bancile se feresc sa comenteze
Ofiterii de politie spun ca nu a scapat nicio banca din Romania de atacul "fantomelor". Desi am incercat sa obtinem puncte de vedere de la mai multe banci, acestea s-au ferit in a face comentarii. Singura institutie bancara care a fost de acord sa comenteze lapidar aceasta situatie a fost Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC). Aceasta institutie spune ca atacul "fantomelor" nu a putut ocoli CEC-ul, fapt pentru care la nivelul conducerii s-a decis deja luarea unor masuri de prevenire. "In ceea ce priveste masurile de prevenire a fraudelor de genul acesta, foarte important, verificam existenta firmei care elibereaza adeverinta si cartea de munca ale solicitantului de credit si am marit numarul actelor pe care le cerem clientilor (de ex. facturi la utilitati)", se mentioneaza in comunicatul CEC.
Avocat bucurestean arestat
Chestorul Dan Bucur, seful Directiei de Investigare a Fraudelor, din IGP, a conchis ca exista doua metode principale de fraudare: "Sunt racolati boschetari, dar care au un document de identitate. Li se intocmesc in fals adeverinte cum ca ar avea salarii de directori, apoi restul documentatiei, si se obtine creditul. «Fantoma», cel pe numele caruia se fac actele, primeste o parte din bani - restul este impartit intre racolatori, cei care ii gasesc pe boschetari, si creierul gruparii. A doua metoda: de la un cap la celalalt se folosesc acte false", ne-a declarat chestorul Bucur.
Au fost identificate si alte situatii, cand firma exista, dar persoana care figura in adeverinta ca angajat cu salariu mare nu avea nicio legatura cu societatea respectiva. In aceste cazuri, patronii firmelor cereau bani de la cei care doreau sa obtina cu credit pentru a emite adeverinta. Insa aceste cazuri au fost destul de rare, in 90 la suta din dosarele intocmite de politisti escrocii au lucrat folosind "o fantoma" - un boschetar, "bagat la inaintare".
Printre cei arestati in cadrul acestei operatiuni este si un avocat din Bucuresti. Dan Ovidiu Columb, in varsta de 63 de ani, era seful unei retele decapitate de politie si Parchet la sfarsitul anului trecut. In momentul arestarii, in locuinta avocatului au fost gasite 16 stampile ale unor societati comerciale, carti de munca in alb sau completate in fals. Avocatul Columb a fost arestat, politistii continuand cercetarile pentru stabilirea intregii activitati infractionale.
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman