Taxa verde nu va afecta vanzarile retailerilor de electrocasnice
Data publicarii: 30-04-2007 | EconomieTaxa verde nu va duce la o scadere a vanzarilor pe piata de electronice si electrocasnice din Romania, pentru ca pretul acestor produse va creste foarte putin, a declarat directorul executiv Eco Tic, Mihai Posedaru. "Aplicarea taxei verzi nu va afecta vanzarile de pe piata de eletrocasnice pentru ca taxa este deosebit de mica si nu cred ca romanii se vor impiedica in 7 lei, mai ales ca scopul este de a opri poluarea mediului", a declarat Posedaru.
Incepand cu data de 30 aprilie organizatia colectiva Eco Tic va demara activitatea de gestionare a deseurilor electrice si electronice (DEEE), preluand responsabilitatile care le revin producatorilor IT&C din Romania, potrivit Directivei europene pentru gestionarea DEEE, transpusa in legislatia nationala prin Hotararea de Guvern 448/2005.
Conform legislatiei, producatorii de echipamente electrice si electronice pot actiona in sisteme colective sau individual pentru gestionarea DEEE. In vederea indeplinirii acestor atributii, producatorii isi stabilesc costurile de colectare si reciclare si adauga la pretul produselor aceasta "taxa verde".
Eco Tic reuneste 107 companii din sectorul IT&C si al electrocasnicelor, carora le-a preluat responsabilitatile privind realizarea obiectivelor anuale de colectare, reutilizare, reciclare si valorificare a deseurilor de echipamente electrice si electronice.Organizatia va colabora cu autoritatile locale si centrale, cu prestatorii de servicii in domeniul gestionarii DEEE si cu celelalte organizatii.
Eco Tic este prima asociatie care a obtinut licenta de operare in domeniu de la Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD) si Agentia Nationala pentru Protectia Mediului.
Celelalte doua organizatii care si-au declarat intentia de a prelua responsabilitatile de colectare si reciclare ale producatorilor de echipamente electrice si electronice sunt Ceced Romania - pentru aparate de uz casnic de mici si mari dimensiuni si de larg consum - si Recolamp - pentru echipamente de iluminat.
Potrivit ministrului mediului si dezvoltarii durabile, Attila Korodi, aceste doua asociatii nu au depus inca documentatia de autorizare. "Numai Eco Tic a obtinut licenta, asa incat, in cazul Ceced si Recolamp, am inceput verificarile si vom fi foarte drastici", declara Korodi, la putin timp dupa preluarea portofoliului de la MMDD.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani