Taxa verde nu va afecta vanzarile retailerilor de electrocasnice
Data publicarii: 30-04-2007 | EconomieTaxa verde nu va duce la o scadere a vanzarilor pe piata de electronice si electrocasnice din Romania, pentru ca pretul acestor produse va creste foarte putin, a declarat directorul executiv Eco Tic, Mihai Posedaru. "Aplicarea taxei verzi nu va afecta vanzarile de pe piata de eletrocasnice pentru ca taxa este deosebit de mica si nu cred ca romanii se vor impiedica in 7 lei, mai ales ca scopul este de a opri poluarea mediului", a declarat Posedaru.
Incepand cu data de 30 aprilie organizatia colectiva Eco Tic va demara activitatea de gestionare a deseurilor electrice si electronice (DEEE), preluand responsabilitatile care le revin producatorilor IT&C din Romania, potrivit Directivei europene pentru gestionarea DEEE, transpusa in legislatia nationala prin Hotararea de Guvern 448/2005.
Conform legislatiei, producatorii de echipamente electrice si electronice pot actiona in sisteme colective sau individual pentru gestionarea DEEE. In vederea indeplinirii acestor atributii, producatorii isi stabilesc costurile de colectare si reciclare si adauga la pretul produselor aceasta "taxa verde".
Eco Tic reuneste 107 companii din sectorul IT&C si al electrocasnicelor, carora le-a preluat responsabilitatile privind realizarea obiectivelor anuale de colectare, reutilizare, reciclare si valorificare a deseurilor de echipamente electrice si electronice.Organizatia va colabora cu autoritatile locale si centrale, cu prestatorii de servicii in domeniul gestionarii DEEE si cu celelalte organizatii.
Eco Tic este prima asociatie care a obtinut licenta de operare in domeniu de la Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD) si Agentia Nationala pentru Protectia Mediului.
Celelalte doua organizatii care si-au declarat intentia de a prelua responsabilitatile de colectare si reciclare ale producatorilor de echipamente electrice si electronice sunt Ceced Romania - pentru aparate de uz casnic de mici si mari dimensiuni si de larg consum - si Recolamp - pentru echipamente de iluminat.
Potrivit ministrului mediului si dezvoltarii durabile, Attila Korodi, aceste doua asociatii nu au depus inca documentatia de autorizare. "Numai Eco Tic a obtinut licenta, asa incat, in cazul Ceced si Recolamp, am inceput verificarile si vom fi foarte drastici", declara Korodi, la putin timp dupa preluarea portofoliului de la MMDD.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii