Creditele ipotecare pe generatii ar putea intra si in Romania

Data publicarii: 27-04-2007 | Finante-Banci

Creditele ipotecare pe generatii ar putea fi o noua metoda de sporire a imprumuturilor pentru locuinte, dupa diminuarea dobanzilor si extinderea perioadei de creditare, a spus, joi, presedintele Institutului Bancar Roman (IBR) la un seminar despre retail banking.

Cererea pentru creditele ipotecare va urca odata cu reducerea dobanzilor, cresterea perioadelor de rambursare si marirea veniturilor. Veniturile populatiei vor spori odata cu economia tarii, "ceea ce va conduce la o atractie tot mai mare a populatiei catre credite ipotecare, care sa faca fata cresterii tot mai mari a preturilor la imobile", a spus Rares. "Azi nu mai poti sa cumperi cu cateva zeci de mii de euro nici macar o garsoniera si atunci vor fi tot mai multe banci care vor dezvolta credite ipotecare pe generatii, in care familia copilului va putea prelua ipotecile", a explicat presedintele IBR.

Avand in vedere intermedierea si bancarizarea redusa din Romania, e de asteptat ca in urmatorii doi-trei ani sa asistam la o crestere accelerata a activitatii de retail, iar estimarile anterioare vor fi depasite odata cu aparitia celorlalti de noi operatori europeni, a mai spus Rares. Presedintele IBR a spus ca se asteapta ca anul acesta sa intre pe piata romaneasca 30-40 de noi institutii de creditare, in conditiile in care "in Ungaria, dupa aderare, au intrat 240 de noi jucatori financiar-bancari".

"Se va produce o intensificare si o maturizare a pietei de retail din Romania fara precedent. Nu va trebui sa mai asteptam cinci-sase ani sa trecem usor de la creditele de consum la cardurile de credit, pentru ca acestea se vor dezvolta fulgerator in perioada urmatoare, iar urmatorul val va consta in extinderea creditelor ipotecare, ce au o pondere destul de redusa in prezent", a estimat Rares.

Noii operatori financiar-bancari ce si-au anuntat deja intrarea pe piata romaneasca, precum Millenium BCP, GE Money Bank, Fortis sau KBC, sunt jucatori de talie foarte mare care vor incerca sa refinanteze clientii din Romania. "Bancile vor incerca sa ofere pachete mult mai convenabile pentru refinantarea creditelor acordate propriilor clienti sau celor de la alte banci. Refinantarile vor fi arma cu care noii jucatori vor incerca sa isi creeze repede cota de piata", a spus Rares.

Presedintele IBR a apreciat ca dezvoltarea cardurilor de credit se va datora si extinderii rapide a retelelor de bancomate (ATM), al caror numar a crescut cu circa 25-30% anul trecut, si al aparatelor de plata cu cardul la comercianti (POS).

Extinderea retelelor de agentii va continua si in anii urmatori, majoritatea urmand sa fie specializate, in special pe retail bancar, iar ulterior vor fi dezvoltate si canalele alternative de internet banking, mobile banking sau telephone banking pentru ca au un cost mai scazut al investitiei. Rares a estimat ca anul acesta vor fi deschise circa 700 de sucursale si agentii bancare, in conditiile in care, anul trecut, numarul acestora a crescut cu 1.100.

Creditele pentru IMM-uri ar putea inregistra, anul acesta, o crestere cu 25-30% pentru ca foarte multe astfel de firme lucreaza pe surse proprii, dar data fiind concurenta europeana vor trebui sa faca investitii pentru care vor avea nevoie de credite de la banci, a mai spus Rares si a adaugat ca "finantarea rurala e o frontiera mai greu de trecut pentru ca e nevoie de infrastructura si de tehnologii si produse speciale".

Rares a adaugat ca "intrarea de noi operatori pe piata bancara ar putea aduce, de asemenea, persoane nebancabile in sfera fluxurilor bancare".

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: