Cum sa reduci stresul la locul munca
Data publicarii: 25-04-2007 | HR/CariereLocul de munca poate fi un loc stresant, indifferent ca este vorba de un birou intr-un turn de sticla, un santier, o fabrica sau o scoala. Stresul este benefic intr-o anumita doza deoarece motiveaza angajatul, insa o doza prea ridicata poate dauna grav atat sanatatii cat si performantelor profesionale. About.com recomanda zece masuri prin care poate fi redus stresul intalnit la locul de munca.
1. Imbunatatirea managementului timpului si organizarea sarcinilor
Suna banal, insa o doza mare din stres este acumulata din cauza lipsei organizarii sarcinilor care trebuiesc indeplinite. Intocmirea unor liste cu sarcini de indeplinit, refuzul primirii unora noi in momentul in care acestea nu pot fi indeplinite precum si solicitarea ajutorului din partea echipei sunt factori care vor duce la un management mai bun al timpului.
2. Relaxeaza-te si respira adanc
Pe langa efectul calmant de moment, o pauza de cateva secunde in care poti respire cu ochii inchisi are si rolul de a oxigena organismul, care poate sa reziste astfel mai bine gradului ridicat de solicitare.
3. Pauzele sunt bune
Desi nu sunt privite cu ochi buni de unii sefi si pot sa intrerupa avantul luat in rezolvarea unei sarcini, o pauza, chiar si de cinci minute, are efecte pozitive mai ales daca esti luata la momentul potrivit. Orice perioada in care te indepartezi de locul de munca este benefice, fie ca este vorba de o plimbare, de urcatul scarilor sau doar de privitul pe geam.
4. Pastreaza o atitudine pozitiva
Rasul reduce stresul. Chiar daca ar fi ciudat sa razi fara motiv in timpul programului, un zambet si o atitudine geneala plina de positivism va reduce intensitatea cu care este resimtit stresul la locul de munca.
5. Comunicarea cu colegii trebuie sa decurga perfect
Certurile, polemicile sau argumentele taioase in timpul unei discutii au efectul de a crea stres. O atitudine indreptata spre a intelege punctele de vedere ale opozantului va avea un efect mai bun decat una in care a demonstra ca dreptatea este de partea ta este principalul scop.
6. Fa imbunatatiri ale mediul de lucru
O planta, ajustarea luminii, a temperaturii sau a nivelului de zgomot sunt cateva masuri prin care o zi de munca se poate solda cu mai putin stres acumulat.
7. Nu da importanta tuturor amanuntelor
Unele amanunte sunt pur si simplu amanunte. Si sunt nesemnificative pentru rezultatul final. Unele persoane au tendinta de a isi face griji privind orice eveniment marunt care se petrece la locul de munca, acest tip de comportament avand ca rezultat final acumularea unui nivel de stres ridicat.
8. Orele de somn sunt sfinte
Daca este posibil, renuntarea la orice activitati la care se poate renunta in favoarea somnului va duce la cresterea nivelului de energie si la reducerea stresului, chiar daca aceste efecte nu vor fi resimtite in mod constient.
9. Discuta
Discutia cu un mentor sau un prieten poate reduce gradul de stres prin deconectarea pentru cateva minute de la problemele locului de munca.
10. Persoanele pozitiviste fac bine
Petrecerea pauzelor de la locul de munca alaturi de persoane cu o atitudine negativa mareste gradul de stres acumulat dupa o zi de lucru. Schimbarea grupului poate sa aduca si schimbari in interiorul dumneavoastra.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii