Reducerea contributiilor sociale ar putea umfla TVA la 24%
Data publicarii: 25-04-2007 | EconomieAnuntata reducere a contributiilor sociale cu 6 puncte procentuale naste aceeasi intrebare atat in mediul de afaceri, cat si in cel social - de unde se va acoperi golul bugetar lasat de masura propusa. Potrivit estimarilor, reducerea contributiilor sociale va produce un minus de venituri bugetare de nu mai putin de 5,2 miliarde lei. In aceste conditii, solutiile prefigurate de Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania se limiteaza la doua. Respectiv majorarea TVA sau cresterea cotei unice la 19 la suta. "In opinia noastra, cea de-a doua varianta este de preferat", a spus Cristian Parvan, secretarul general al AOAR. In completarea golului lasat la buget ar veni, desigur, pe langa una dintre cele doua variante, cresterea volumului de incasari din impozitele salariale majorate odata cu diminuarea contributiilor sociale.
Sindicatele, gata sa iasa in strada
Zvonul ca reducerea contributiilor sociale ar putea "umbla" la TVA a starnit reactii in randul sindicatelor. In consecinta, Cartel Alfa a transmis o scrisoare deschisa prim-ministrului Calin Popescu Tariceanu, prin care sindicalistii expun faptul ca "in opinia noastra, compensarea unor astfel de reduceri cu cresterea TVA este inacceptabila. Nu putem fi de acord ca din nou cei multi si saraci sa suporte facilitati de care beneficiaza in principal cei cu venituri ridicate, prin incarcarea cu sarcini fiscale suplimentare a micului contribuabil. O crestere a TVA afecteaza tocmai aceasta categorie, deoarece volumul cel mai mare de cumparaturi la care se aplica aceasta taxa este constituit din produsele de baza.
In plus, in ciuda repetatelor angajamente ale tuturor guvernelor de a creste punctul de pensie, constatam ca in mod real nu exista nicio intentie de a respecta aceste angajamente", se arata in incheierea scrisorii, nu inainte insa ca sindicalistii sa precizeze ca "astfel de masuri vor conduce automat la miscari sindicale de strada". Bogdan Hossu, presedintele Cartel Alfa, ne-a spus ca "reflectarea reducerii contributiilor sociale in TVA l-ar "salta" pe acesta la 24%".
Reducerea contributiei "e pe teava"
Premierul Tariceanu i-a cerut ministrului Muncii, Paul Pacuraru, sa pregateasca reducerea cotei contributiei la asigurarile sociale cu aproximativ 6% la angajati, impreuna cu ministrul Finantelor, dupa ce va face o analiza a situatiei de pe piata muncii, informeaza Guvernul. Premierul Tariceanu a anuntat, la sfarsitul lunii martie, ca Executivul va reduce, in 2008, contributiile sociale pentru angajati cu 6%, de la 17% din veniturile brute cat reprezinta in prezent, cu scopul de a incuraja munca, economiile populatiei si investitiile. In prezent, contributiile sociale pentru angajati reprezinta cumulat 17% din veniturile brute. Astfel, contributiile sociale (pentru pensii) sunt de 9,5%, cele pentru somaj reprezinta 1%, iar cele pentru sanatate 6,5%.
Integral in Curierul National
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani