Cine munceste mai mult: femeia sau barbatul?
Data publicarii: 24-04-2007 | LifestyleFemeile sunt mai active acasa, dar barbatii "compenseaza" la serviciu, noteaza Evenimentul Zilei. Stravechea si aparent eterna intrebare "cine munceste mai mult: barbatul sau femeia?" pare sa fi gasit in sfarsit un raspuns fundamentat stiintific: nu femeia, asa cum se credea. Un studiu realizat de Biroul National de Cercetare Economica al Statelor Unite a conchis ca suma tuturor activitatilor zilnice - la serviciu si acasa - a ajuns sa fie impartita aproape egal intre sexe, cu femeile muncind mai mult acasa, in timp ce barbatii "compenseaza" la serviciu aparenta inactivitate la domiciliu.
Surprinzatoarea concluzie deriva dintr-un amplu studiu realizat de un grup de economisti dornici sa afle de ce par americanii sa munceasca mult mai asiduu decat europenii. Comentand studiul pentru BBC, profesorul Philippe Weil, de la Universitatea Libera din Bruxelles, a declarat: "Acesta a fost un argument in razboiul sexelor, ca femeile ar duce o dubla povara, dar noi nu am descoperit nicio dovada, cel putin in tarile bogate, ca asa ar sta lucrurile".
Somnul face diferenta
Multe femei simt intr-adevar ca au mai putin timp liber decat barbatii, dar explicatia acestei situatii se regaseste in somn, nu in munca. "Timpul petrecut nemuncind este identic pentru barbati si femei.
El este insa folosit in mod diferit: spre exemplu, femeile petrec mult mai mult timp dormind decat barbatii, care prefera sa se uite la televizor - asa s-ar putea explica perceptia ca femeile au mai putin timp liber", a spus Weil.
Autorii cercetarii, Michael Burda, Dan Hamermesh si Philippe Weil, au descoperit si o relatie intre diferenta de activitate dintre sexe si bogatia tarii din care provin. Cu cat diferenta este mai mica, cu atat tara este mai bogata.
In final, se pare ca intr-adevar americanii sunt cei mai harnici din lume, cu 476 de minute muncite pe zi de catre barbati, cu 40 minute in plus fata de femei. Pe de alta parte, in familiile din clasa inferioara, greul cade pe femei. In cele cu studii superioare, barbatii sunt cei care muncesc mai mult.
Italiencele, cele mai muncite
In Marea Britanie, unde ambele sexe muncesc mai putin, femeile trebaluiesc zilnic 428 de minute, cu 10 minute mai mult decat barbatii. Mai la sud, italiencele muncesc o ora si un sfert mai mult decat sexul opus, in principal activitati casnice.
Dar tot ele castiga de 2-3 ori mai mult decat barbatii, desi lucreaza acelasi timp cu femeile din Germania si Olanda. Olandezii, americanii, suedezii si norvegienii castiga, in medie, ceva mai bine decat femeile, in timp ce in Belgia, Danemarca, Franta si Marea Britanie lucrurile stau invers.
Concluziile acestui studiu vor fi, totusi, greu de acceptat, avand in vedere ca inclusiv sociologii intervievati de cercetatori au fost de parere ca femeile muncesc "considerabil mai mult" decat barbatii.
Integral in Evenimentul Zilei
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii