Asigurarea obligatorie a locuintelor, abia din 2008
Data publicarii: Astazi, 21-04-2007 | Finante-BanciAsigurarea locuintelor va fi obligatorie de la 1 ianuarie 2008, a declarat consilierul Radu Mircea Popescu din Ministerul Internelor si Reformei Administrative (MIRA). Aceasta este cea de-a treia amanare pentru intrarea in vigoare a obligativitatii asigurarii locuintelor. Primul termen a fost 1 ianuarie 2007, iar cel de-al doilea, 1 iulie 2007. "S-a reluat circuitul avizarii (n.r. - proiectului de lege) din cauza schimbarii denumirilor ministerelor", explica Popescu.
Ce se va asigura
Potrivit prevederilor proiectului, toate locuintele vor trebui asigurate de proprietari impotriva a trei riscuri: cutremur, alunecari de teren, inundatii naturale.
Locuintele din imobilele construite din beton, caramida arsa urmeaza sa fie asigurate pentru suma de 20.000 de euro, polita costand 20 de euro. In acelasi timp, casele construite din valatuci, chirpici urmeaza sa fie asigurate pentru 10.000 de euro prin cumpararea unei polite de 10 euro. Reasigurarea riscurilor preluate de la proprietarii locuintelor urmeaza sa fie realizata de un pool constituit de societatile de asigurare autohtone.
Daca reprezentantii unor societati de asigurare au criticat proiectul autoritatilor si au afirmat ca acesta nu va putea fi pus in aplicare, alte voci sustin ca un astfel de proiect este chiar necesar.
"Este nevoie de acest proiect pentru cetateni, pentru guvern, orice culoare politica ar avea, respectiv pentru societatile de asigurari. Cu cat se intarzie, e mai greu de realizat deoarece societatile de asigurari au o retinere, si aceasta deoarece un cutremur este iminent in urmatorii sase ani. Cu cat proiectul ar fi mai vechi am avea si noi mai mult timp pentru a acumula rezerve mai mari", afirma Dumitru Ceraceanu, presedintele si directorul general al Asiban.
El adauga faptul ca asiguratorii se asteptau ca termenul sa fie amanat deoarece trebuie facuti mai multi pasi care necesita timp.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice