Asigurarea obligatorie a locuintelor, abia din 2008
Data publicarii: 21-04-2007 | Finante-BanciAsigurarea locuintelor va fi obligatorie de la 1 ianuarie 2008, a declarat consilierul Radu Mircea Popescu din Ministerul Internelor si Reformei Administrative (MIRA). Aceasta este cea de-a treia amanare pentru intrarea in vigoare a obligativitatii asigurarii locuintelor. Primul termen a fost 1 ianuarie 2007, iar cel de-al doilea, 1 iulie 2007. "S-a reluat circuitul avizarii (n.r. - proiectului de lege) din cauza schimbarii denumirilor ministerelor", explica Popescu.
Ce se va asigura
Potrivit prevederilor proiectului, toate locuintele vor trebui asigurate de proprietari impotriva a trei riscuri: cutremur, alunecari de teren, inundatii naturale.
Locuintele din imobilele construite din beton, caramida arsa urmeaza sa fie asigurate pentru suma de 20.000 de euro, polita costand 20 de euro. In acelasi timp, casele construite din valatuci, chirpici urmeaza sa fie asigurate pentru 10.000 de euro prin cumpararea unei polite de 10 euro. Reasigurarea riscurilor preluate de la proprietarii locuintelor urmeaza sa fie realizata de un pool constituit de societatile de asigurare autohtone.
Daca reprezentantii unor societati de asigurare au criticat proiectul autoritatilor si au afirmat ca acesta nu va putea fi pus in aplicare, alte voci sustin ca un astfel de proiect este chiar necesar.
"Este nevoie de acest proiect pentru cetateni, pentru guvern, orice culoare politica ar avea, respectiv pentru societatile de asigurari. Cu cat se intarzie, e mai greu de realizat deoarece societatile de asigurari au o retinere, si aceasta deoarece un cutremur este iminent in urmatorii sase ani. Cu cat proiectul ar fi mai vechi am avea si noi mai mult timp pentru a acumula rezerve mai mari", afirma Dumitru Ceraceanu, presedintele si directorul general al Asiban.
El adauga faptul ca asiguratorii se asteptau ca termenul sa fie amanat deoarece trebuie facuti mai multi pasi care necesita timp.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii