Bancile stiu sa profite de comision
Data publicarii: 20-04-2007 | Finante-BanciConform biroului european de statistica Eurostat, veniturile obtinute, in 2005, de bancile romanesti din dobanzi si comisioane ca pondere in totalul activelor sunt cele mai mari din Europa. Totodata, bancile din Romania sunt pe locul doi in topul celor mai profitabile institutii financiare europene.
Eurostat arata ca, in 2005, 7,1 procente din valoarea adaugata generata de sectorul de afaceri al economiei europene, in valoare de 7.288 de miliarde de euro, au fost realizate de intermedierea financiara. Cele mai importante contributii au fost aduse de bancile britanice (24%) si de cele germane (19%), in timp ce institutiile de credit din Romania se afla pe ultimul loc, cu numai 2,5%.
In schimb, in 2005, profitul net al bancilor romanesti reprezenta 2,39% (532 milioane euro) din valoarea activelor (22 miliarde de euro), un procent mai mare fiind inregistrat doar de bancile din Estonia (2,67%). In urma Romaniei, se aflau bancile din Ungaria (1,79%), Bulgaria (1,70%) si Cehia (1,47%).
In acelasi timp, in statele din vestul Europei, profitul reprezinta o cota mult mai mica din totalul activelor bancare: Germania (0,07%), Franta (0,51%), in Austria (0,44%), Marea Britanie (0,60%) si Olanda (0,69%).
In ceea ce priveste profiturile totale, cel mai bine stau bancile din Marea Britanie (41,3 miliarde de euro), urmate de cele din Franta (19 miliarde de euro), Olanda (10 miliarde), Germania (4,5 miliarde) si Austria (2,8 miliarde). Bancile din Ungaria si Cehia obtinut profituri de 1,2 miliarde de euro, in timp ce institutiile din Bulgaria au inregistrat numai 216 milioane de euro.
Cele mai mari parti din profiturile bancilor au fost generate de dobanzi si de comisioane. In 2005, venitul din dobanzi al bancilor romanesti a fost de 1,1 miliarde de euro, reprezentand 5% din active, cea mai mare proportie in comparatie cu celelalte 16 tari europene luate in calcul.
In Bulgaria, proportia a fost de 4,2%; in Ungaria, de 3,8%; in Cehia, de 2,3%, in timp ce, in statele din vest, proportia a fost de aproximativ 1%.
In ceea ce priveste veniturile din comisioane, bancile romanesti au obtinut cele mai bune rezultate, cu 2,2% din active, reprezentand 480 de milioane de euro. In acelasi timp, bancile din Bulgaria si Cehia au obtinut venituri din comisioane de numai 1,3%, respectiv 1,2% din active, in timp ce, in Germania si Franta, veniturile din comisioane s-au ridicat la 0,3%, respectiv, 0,4% din active.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman