Grupul Raiffeisen si-a dublat profitul in 2006
Data publicarii: 18-04-2007 | InternationalGrupul Raiffeisen Zentralbank Oesterreich AG (RZB) si-a continuat crestrea cu succes si a obtinut rezultate excelente in 2006, pentru a saptea oara consecutiv, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro. Profitul inainte de impozitare a crescut de la 930 milioane euro in 2005 la 1.882 milioane de euro in 2006 (conform IFRS). Daca nu luam in considerare rezultatele exceptionale - adica 596 milioane de euro obtinuti din vanzarea Raiffeisenbank din Ucraina si a unui pachet minoritar de actiuni de la Banca TuranAlem din Kazakhstan - grupul RZB a reusit sa obtina, pentru prima data in istoria sa, un profit inainte de impozitare de peste 1 miliard de euro, respectiv 1.286 de milioane de euro.
"Rezultatele obtinute demonstreaza inca o data ca RZB detine o pozitie strategica deosebita. RZB are o rentabilitate economica sustinuta si continua sa creasca mai repede decat piata si de aici si dezvoltarea activtatii in Austria si in Europa Centrala si de Est. Chiar daca nu luam in considerare rezultatele exceptionale (din vanzarile mentionate mai sus), tot avem o crestere a profitului cu peste 38% in anul 2006" a declarat Walter Rothensteiner - CEO.
Dezvoltarea RZB - mai puternica decat cea a pietei bancare din Austria
Pe parcursul anului trecut, activele totale ale grupului RZB au crescut de la 93,9 miliarde euro la 115,6 miliarde euro, ceea ce inseamna o crestere de 23,2%. 64% din activele totale ale grupului au provenit din tarile Uniunii Europene. Cu aceast rezultat, RZB a reusit sa depaseasca cu mai mult de doua ori, media cresterii pietei austriece, care a fost de 9,9%, conform Bancii Centrale din Austriei (OeNB). Cota de piata a RZB din punct de vedere al activelor totale a ajuns in 2006 la 14,4% (fata de 13% cat era la sfarsitul anului 2005).
Activitatea din Austria - coloana vertebrala a grupului
Segmentul clientilor companii a avut o evolutie impresionanta in ultimii ani. In 2006, cresterea veniturilor brute pentru acest segment a fost de 17%, adica 236,6 milioane de euro. "Cea mai mare competitie de pe piata bancara austriaca se inregistreaza pe segmentul de clienti companii. Tocmai de aceea, succesul si cresterea impresionanta obtinute de echipa RZB pe acest segment sunt cu atat mai meritorii" a spus Rothensteiner. RZB a detinut in 2006 pozitia de leader pentru un volum semnificativ de credite sindicalizate, care a contribuit, de asemenea, la succesul inregistrat in activitatea de corporate banking. Cu 63 de mandate, RZB este liderul pietei sindicalizarilor din Europa Centrala si de Est.
Cresterea rentabilitatii economice
"RZB obtine rezultate cu mult peste media sectorului de multi ani", a spus Rothensteiner, aratand ca performanta deosebita obtinuta pe segmentul corporatiilor de catre toate unitatile grupului a condus la acest rezultat record. Grupul RZB a continuat sa-si pastreze nediminuata rentabilitatea economica. Situatia contului de profit si pierdere pentru anul 2006 arata o crestere semnificativa a celor mai importanti indicatori de performanta: venitul net din dobanzi dupa provizioane a crescut cu 31,5% pana la 1.840 milioane euro; venitul net din comisioane a crescut cu 43,7% pana la 1.177 milioane euro; veniturile din tranzactionare au crescut cu 48,8% pana la 257 milioane euro. Deoarece cheltuielile administrative au crescut mai putin in termeni absoluti, profitul inainte de impozitare (fara a include rezultatele exceptionale) a crescut cu 38,3% pana la 1.286 milioane euro.
Impozitul aferent anului 2006 s-a ridicat la 251 milioane euro. Profitul dupa impozitare a fost de 1.631 milioane euro sau 1.035 milioane euro, daca excludem rezultatele exceptionale.
Indicatori de performanta mai buni
Desi in anul 2006 extinderea retelei de distributie a fost obiectivul principal, rata cost/venituri s-a situat clar mai jos decat in 2005. Raportul dintre cheltuielile administrative si ventiurile din operatiuni a scazut la 56,7%, ceea ce reprezinta o imbunatatire de 2,2 puncte procentuale. Desi capitalurile proprii au fost mai mari cu 927 milioane euro, adica un total de 4.812 milioane euro, cresterea profitului a dus la o rentabilitate record a capitalurilor proprii. Astfel, ROE a crescut cu 15,2 puncte procentuale pana la 39,1%. Chiar daca nu luam in considerare rezultatele exceptionale, ROE este cu 2,8 puncte procentuale peste valoarea inregistrata anul trecut. Rentabilitatea activelor inainte de impozitare (ROA) s-a imbunatatit de la 1,17% la 1,25% (fara rezultatele exceptionale).
4.300 de locuri de munca noi
La data bilantului, RZB avea 55.434 angajati. Dintre acestia, 2.600 lucreaza in Austria, aproximativ 52.500 in Europa Centrala si de Est si 350 in reteaua internationala. 4.300 de locuri de munca au fost create datorita cresterii organice si alte 6.500 au fost adaugate Grupului in urma achizitiilor.
Dezvoltare dinamica a Raiffeisen International
Dezvoltarea Raiffeisen International Bank-Holding AG, subsidiara listata pe Bursa de Valori din Viena, a fost mai mult decat multumitoare: bilantul total al companiei a crescut cu 37% pana la aproximativ 56 miliarde de euro. Fara a lua in considerare rezultatele exceptionale, profitul consolidat dupa impozitare si interese minoritare a crescut cu 55%, ajungand la 594 milioane euro (2005: 382 milioane euro). Venitul pe actiune (care nu include rezultatele exceptionale) a crescut de la 2,79 euro in 2005 la 4,17 euro.
Numarul de clienti retail din reteaua Raiffeisen International in ECE a crescut impresionant. Cu peste 150.000 de clienti noi in fiecare luna, numarul total a crescut la 12,1 milioane in 2006. De altfel, segmentul retail a avut cea mai importanta contributie la rezulatele Raiffeisen International (124%).
Redactia BankNews.ro
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani