Totul despre pensiile private
Data publicarii: 17-04-2007 | EconomiePensiile private obligatorii si facultative reprezinta un lucru nou pentru romani. Multe persoane care vor opta pentru un sistem privat de pensii au pus deja intrebari legate de cele doua sisteme, in urma publicarii materialului "Start pentru pensiile viitorului", in Evenimentul zilei de ieri. La aceste intrebari a raspuns Florentina Stefanescu de la Directia de Comunicare si Relatii Internationale a Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.
1. Dupa cum se stie, cei care au un srl si sunt asociati unici nu prea au niciun drept. Ei cum si unde se vor asigura pentru pensie?
Florentina Stefanescu: Legea nr.204/2006 privind pensiile facultative si Norma nr. 12/2006 privind participantii la un fond de pensii facultative stabileste ca, in afara de persoanele angajate potrivit Codului Muncii, a functionarilor publici, a tuturor persoanelor care obtin venituri din salarii sau venituri asimilate acestora, asa cum este stabilit potrivit Codului fiscal, sunt eligibile si urmatoarele persoane:
• persoanele autorizate sa desfasoare si sa obtina venituri din activitati independente
• membrii societatilor cooperative
• persoanele care realizeaza venituri din activitati profesionale
• persoanele care realizeaza venituri din activitati agricole
In cazul Legii nr.411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, cu modificarile si completarile ulterioare, prima conditie de eligibilitate este de a plati contributia de asigurari sociale (CAS), intrucat din aceasta contributie se transfera 2% la un fond administrat privat. Cea de a dou? conditie este legata de varsta viitorului participant. Astfel, daca varsta este de pana in 35 ani, participarea este obligatorie, iar daca varsta este cuprinsa intre 36 si 45 ani, participarea este optionala.
In acest sens, Lege nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale stabileste ca sunt asigurate in sistemul public si platesc contributia de asigurari sociale si persoanele care realizeaza un venit brut pe an calendaristic, echivalent cu cel putin 3 salarii medii brute, si care sunt asociati unici, asociati, comanditari sau actionari. Astfel, puteti deveni membru la ambele sisteme: administrat privat si facultativ, cu indeplinirea celorlalte conditii stabilite de actele normative.
2. Este adevarat ca pensiile private sunt obligatorii numai in Romania ?
Florentina Stefanescu: Pensiile administrate privat nu sunt obligatorii numai in Romania. Reforma adoptata de tara noastra a fost initiata de Banca Mondiala si a fost aplicata, cu unele diferente, in functie de stat si de alte state membre ale Uniunii Europene, cum ar fi Polonia, Ungaria, Estonia, Lituania si altele.
3. Daca locuiesc in alta tara si folosesc pasaportul tarii respective, dar am si cetatenia romana, pot si daca da unde contribui la sistemul de pensii din Romania?
Florentina Stefanescu: Cele doua sisteme de pensii, cel administrat privat si cel facultativ sunt legate de activitatea profesionala, de contributia sau nu la sistemul public de pensii, de obtinerea sau nu a unor venituri salariale sau asimilate acestora.
Pentru informatii suplimentare va puteti adresa CSSPP.
4. Daca firma de asigurari pentru pensii private da faliment, cine ne garanteaza pensia privata, pilonul II ? Statul ?
Florentina Stefanescu: Sistemul de pensii administrate privat are prevazute o serie de elemente de garantie a functionarii sale in siguranta. In primul rand, un fond de pensii nu poate fi declarat in faliment. In cazul administratorului, autorizat de catre CSSPP, ca si toate celelalte entitati de pe piata pensiilor private, care sunt autorizate/avizate de catre CSSPP, acesta este supus supravegherii si controlului de catre CSSPP.
De asemenea, legea stabileste ca activele si pasivele fiecarui fond de pensii administrat privat sunt organizate, evidentiate si administrate distinct, separat de celelalte fonduri de pensii facultative pe care le gestioneaza acelasi administrator si de contabilitatea proprie a administratorului, fara posibilitatea transferului intre fonduri sau intre fonduri si administrator
Alte elemente de siguranta:
• depozitarul activelor fondului este o banca, autorizata de catre BNR si avizata de catre CSSPP
• auditorul financiar, care auditeaza situatiile financiare ale administratorului si verifica situatia fondului este membru activ al Camerei Auditorilor Financiari din Romania si avizat de catre CSSPP
5.Ultima daca cand am citit ceva legat de pensiile - pilonul II - se specifica faptul ca sumei cu care contribuim la aceste fonduri de pensii i se va aplica TVA. Mai este valabil acest lucru?
Florentina Stefanescu: Nu
6. Eu voi implini 35 ani in luna iunie 2007. Voi fi obligat sa particip la fondul privat sau ma incadrez in segmentul contributiei optionale 35...45 ani?
Florentina Stefanescu: CSSPP va stabili, printr-o norma, in ce conditii varsta de 35 de ani, ca prag al obligativitatii participarii la sistem, va fi luata in calcul. Procesul de aderare la fondurile de pensii administrate privat este de durata, patru luni in care alegerea celor obligati se face de catre fiecare participant in parte si o luna in care cei care nu s-au hotarat, sunt distribuiti la un fond printr-un program IT. Astfel, este de asteptat sa apara situatii ca cea prezentata. Ar trebui ca fiecaruia sa i se ofere posibilitatea sa beneficieze de prevederile legii, fara a tine cont de luna nasterii.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman