Lucruri esentiale intr-un CV

Data publicarii: 17-04-2007 | HR/Cariere

Sarcinile si responsabilitatile sunt generice, in timp ce realizarile incanta ochiul angajatorului, spun specialistii in recrutare. Ce anume poate face diferenta atunci cand un angajator are in fata 200 de CV-uri pentru un singur post scos la concurs? Care va fi elementul care va duce la o selectie riguroasa si va elimina multe dintre CV-uri, deoarece lista scurta trebuie sa cuprinda doar 5 candidati? Sunt intrebari pe care trebuie sa si le puna si candidatul, atunci cand decide sa aplice pentru un post scos la concurs, noteaza Gandul. In caz contrar, CV-ul acestuia va ajunge, daca nu la cosul de gunoi, intr-o baza de date a companiei.

Exista cateva elemente care nu tin nici de forma CV-ului, nici de modul de redactare ori de fontul folosit, dar care cantaresc greu in alegerea finala. Unul dintre acestea si cel mai important este cel care vizeaza rezultatele obtinute in experientele profesionale anterioare. Potrivit unui studiu realizat printre 600 de manageri de recrutare si publicat pe site-ul de cariere al Career Experts, "calcaiul lui Ahile" in CV-urile candidatilor este lipsa evidentei rezultatelor.

Cei mai multi dintre candidati ocupa spatii foarte mari din CV pentru a descrie sarcinile si responsabilitatile pe care le-au avut sau le au la jobul actual, insa omit sa precizeze cate dintre acestea sunt indeplinite cu succes si mai ales care sunt rezultatele concrete: "Descrie activitatea pe care ai facut-o si rezultatele obtinute.

Include detalii despre rezultatele la care ai contribuit si pentru a capta atentia foloseste numere si procente. Spre exemplu : Am implementat o solutie de management a cheltuielilor care a redus costurile cu 10% prin depistarea in timp util a capitolelor care depasesc bugetul alocat. Realizarile sunt personale si demonstreaza diferenta pe care ai facut-o cat timp ai detinut pozitia. Asta este ceea ce incanta ochiul angajatorului", spun specialistii de la Career Experts.

Lucruri esentiale intr-un CV:

  • Salariul dorit nu trebuie mentionat
  • Datele incluse in CV trebuie sa fie exacte si corecte in totalitate
  • Denumirile joburilor detinute trebuie sa fie cat mai clare si pe intelesul tuturor
  • Verbele de actiune nu trebuie sa lipseasca dintr-un astfel de document

O alta greseala des intalnita in CV-urile candidatilor vizeaza lipsa de setare a unui obiectiv: candidatul descrie toate calificarile pe care le are, desi ar trebui sa existe doar cele specifice pentru a obtine rezultate bune la noul job. Recrutorii spun ca CV-urile generale sunt eliminate, fiind pastrate doar cele care subliniaza informatia relevanta pentru postul scos la concurs.

Pe lista de sfaturi in redactarea unui CV de succes se mai afla "cuvintele cheie", cele care il ajuta pe recrutor sa gaseasca mai usor documentul de care are nevoie. "Include in CV cuvinte cheie din domeniul tau de interes" - este un sfat pretios pentru cei care aplica pentru un anume post. Si programele folosite pentru editatea CV-ului pot determina eliminarea acestuia, deoarece exista posibilitatea ca un anume program - care nu este un standard in domeniu - sa creeze probleme de compatibilitate, iar CV-ul sa nu poata fi deschis pe calculatorul angajatorului. "Graficile si imaginile nu sunt recomandate deoarece distrag atentia de la continutul CV-ului", mai spun specialistii in recrutare.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: